EU veroordeelt Israelische goedkeuring nieuwe nederzettingswoningen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 12 jan 2018 EU NEDERZETTINGEN

Een woordvoerder van de Europese Dienst voor Extern Optreden (EEAS) heeft gisteren een persbericht uitgebracht dat de aankondiging van de bouw van nieuwe Israelische nederzettingen veroordeelt.

EEAS-woordvoerder Maja Kocijancic noemt als aanleiding voor het statement de goedkeuring voor de constructie van meer dan 1000 nieuwe huizen op de Westelijke Jordaanoever. Deze woningen zijn verspreid over ongeveer twintig verschillende dorpen.

De bouwgoedkeuring werd deze week door de Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman bekend gemaakt. Op tafel ligt momenteel tevens de mogelijke goedkeuring van de bouw van nog eens 2500 huizen, aldus Lieberman. Volgens de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki zijn de nieuwe nederzettingshuizen de schuld van de VS. Door president Trumps erkenning van Jeruzalem als Israels hoofdstad, “heeft Israel groen licht gekregen om te doen wat het maar wil op Palestijns land”.

Het huidige Amerikaanse standpunt ten aanzien van Israels nederzettingenbeleid is onzeker. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft weliswaar laten weten dat het beleid van de VS “onveranderd” is, echter wordt daarbij opgemerkt dat de beleidslijn nog exact geformuleerd moet worden. Deze formulering moet recht doen aan “de zorgen van de president”, aldus een woordvoerder.

In het EEAS-bericht wordt vermeld dat de EU een duidelijk en onveranderd standpunt ten aanzien van de Israelische nederzettingen heeft. Alle vormen van nederzettingenbouw zijn illegaal volgens internationaal recht en ondermijnen de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing. Kocijancic laat weten dat de EU verwacht dat Israel de beslissingen van deze week dan ook zal heroverwegen en terug zal draaien.

De EEAS brengt vaker persberichten uit die het nederzettingenbeleid van Israel veroordelen. De raketaanvallen van afgelopen weken, de aanleg van terreurtunnels en de moordaanslag op een rabbijn waren voor de EU overigens geen aanleiding om een veroordelend persbericht te publiceren. 

 

 

Bron foto: Trocaire / Flickr.