EU veroordeelt uitbreidingen Israelische nederzettingen

De Europese dienst voor extern optreden van de EU (EEAS) heeft vandaag een persbericht gepubliceerd waarin de recent aangekondigde uitbreidingen van Israelische nederzettingen worden veroordeeld.

De Israelische regering heeft recent de bouw van duizenden nieuwe huizen in nederzettingen en Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Daarnaast is er voor het eerst in 25 jaar goedkeuring gegeven aan de aanleg van een geheel nieuwe nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. De constructie van het dorp Amichai is in juni begonnen en dient als huisvesting voor de voormalige inwoners van de nederzetting Amona. Het dorp Amona was zonder Israelische goedkeuring gebouwd en is daarom ontruimd. Daarnaast heeft Israel deze week, voor het eerst sinds 2002, toestemming gegeven voor huizenbouw in Hebron.

De nieuwe huizen zijn tegen het zere been van de Europese Unie. Woordvoerder Maja Kocijancic laat weten dat de EU alle nederzettingenconstructies en aanverwante activiteiten als illegaal onder internationaal recht beschouwt. Het Israelische nederzettingenbeleid is een obstakel voor de tweestatenoplossing en verkleint de kans op het slagen van een onafhankelijke Palestijnse staat, aldus Kocijancic.

De EEAS-woordvoerder zegt dat de EU de Israelische autoriteiten om opheldering heeft gevraagd en verwacht dat de Israelische regering haar besluit zal heroverwegen. De EU beschouwt een tweestatenoplossing gebaseerd op onderhandelingen als “enige realistische en levensvatbare manier om de legitieme aspiraties van beide partijen te vervullen”.

De EU zegt met beide partijen te blijven praten om een dergelijke oplossing te realiseren. De Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini ziet in de EU dan ook de rol als “macht voor vrede” weggelegd. Dit liet ze weten bij het accepteren van de Kaiser-Otto prijs 2017. Deze prijs heeft zij ontvangen voor het integreren van het Europese veiligheidsbeleid.

Ondanks de ambitieuze aspiraties van Mogherini, heeft de EU tot nu toe weinig bereikt ten aanzien van de tweestatenoplossing. Waar de VS Israelische en Palestijnse leiders nog samen aan de onderhandelingstafel wist te krijgen, zijn dergelijke successen onder de EU tot dusver uitgebleven.