EU weigert Hezbollah volledig te verbieden

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: LUUK SMIT / 1 nov 2021 EU HEZBOLLAH LIBANON

De Europese Unie weigert terreurclub Hezbollah volledig te verbieden, schrijft de Jerusalem Post. Ondanks dat Hezbollah in enkele lidstaten, waaronder Nederland en Duitsland, volledig verboden is, gaat de EU niet verder dan een verbod op de ‘militaire tak’. Dat Hezbollah in feite geen losstaande vertakkingen kent, is regionaal wijd en zijt bekend. Een aanpassing van deze classificatie moet volgens een woordvoerder op basis van unanimiteit gebeuren. Eerder veroordeelde het Europees Parlement Hezbollah nog voor de crisis in Libanon.

De EU en de ‘takken van Hezbollah’

Na de aanslag op Israelische toeristen in het Bulgaarse Burgas in 2012 besloot de Europese Unie de ‘militaire tak’ van Hezbollah te verbieden. Een opvallend besluit, juist omdat Hezbollah zichzelf ziet als een ‘verenigde beweging’ die niet kan worden opgedeeld in militaire en politieke takken. Het gedeeltelijke verbod bracht Hezbollah-woordvoerder Ibrahim Mousawi in 2013 ertoe om te herhalen wat andere functionarissen van de organisatie in de loop der jaren hebben verklaard: “Hezbollah is een enkele, grote organisatie. We hebben geen takken die van elkaar gescheiden zijn”.

In sommige EU-lidstaten is Hezbollah volledig verboden, waaronder in Nederland en Duitsland. Sinds 2004 is Hezbollah in haar totaliteit verboden in Nederland en in Duitsland sedert 2020. De organisatie wordt tevens gezien als terreurorganisatie in Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Japan, Argentinië en door de Arabische Liga. 

Hezbollah houdt Libanon in een wurggreep

Het kleine Libanon zit al maanden in een diepe economische en politieke crisis, waardoor de nationale valuta veel waarde heeft verloren en velen in armoe zijn gestort. Intussen trekt Hezbollah steeds meer macht naar zich toe. Hezbollah gebruikt politieke druk, maar ook illegale handel met Iran om deze positie te verwerven. Hezbollah profileert zich ondanks diverse economische en humanitaire tegenslagen, nog altijd als de redder van Libanon.

Momenteel probeert de terreurgroep haar mogelijke rol bij de enorme explosie in de haven van Beiroet van 4 augustus 2020 te verdoezelen. Op 4 augustus 2021 probeerde zij met raketaanvallen op het noorden van Israel de aandacht af te leiden en nu probeert zij Tarek Bitar, de persoon die de gebeurtenissen van augustus 2020 moet onderzoeken, uit zijn positie te wippen. Deze spanningen leidde recentelijk nog tot straatgevechten tussen Christelijke en Sjiitische Libanezen.

Golfstaten trekken handen af van Libanon

Door de enorme invloed van Hezbollah op Libanon, en daarmee de grote invloed van Iran op Libanon, nemen nu enkele soennitische staten in de Golfregio significante stappen tegen het land. Economische en diplomatieke banden worden verbroken, omdat volgens de Golfstaten het land de facto is gegijzeld door Hezbollah en haar meesters in Teheran. De directe aanleiding waren de opmerkingen van een Libanese minister over de oorlog tegen de sjiitische Houthi’s in Jemen.

Burgers van onder meer Koeweit, de VAE, Bahrein en Saoedi-Arabië werd al snel afgeraden om te reizen naar Libanon, ambassadeurs werden teruggehaald en de im- en export verboden. De stap van de Golfstaten leidt weer tot meer politieke instabiliteit in Libanon, waar sommigen nu al het vertrek van de betreffende minister eisen. Deze wil van niets weten en daarmee lopen de spanningen in Libanon nog verder op.