EUparlementariër: Stop financiering anti-Israëllobby

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 24 feb 2014 BDS EU SYRIE VREDESPROCES VS

EUsubsidies1De EU heeft een disproportioneel deel van de subsidies ter bevordering van democratie en mensenrechten in het Midden-Oosten (EIDHR) toegekend aan non-gouvernementele organisaties die politieke campagnes voeren tegen Israël. Bovendien geeft de EU geen enkele openheid over de besluitvorming en verantwoording van deze subsidies. Dit concludeerde het vorige week gepresenteerde rapport van NGO-Monitor. Europarlementariër Bas Belder (SGP) wil dat de EU stopt met deze contraproductieve wijze van subsidiëren. Vorige vrijdag zat hij een speciale zitting over dit rapport voor van de Israeldelegatie van het Europees Parlement.

Volgens het rapport van NGO-Monitor ging  57% van de EU-fondsen,  11 miljoen euro, naar organisaties in ‘Israel en de Palestijnse gebieden’. Voor landen waar de democratie ver te zoeken is en waar grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden, bleef bar weinig over: er ging helemaal niets naar mensenrechtenorganisaties in Syrië, Ian, Irak, Saoedi-Arabië, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten (klik hier om dat te bekijken). Dit terwijl juist Israël volgens de in 1941 opgerichte, Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Freedom House de enige vrije en democratische rechtsstaat is in het Midden-Oosten.

Dat moet ophouden, vindt Belder. „Het is onacceptabel dat er Europees geld gaat naar organisaties die het vredesproces in het Midden-Oosten en het buitenlands beleid van de Europese Unie ondermijnen,” zei het Europees parlementslid tegen het Reformatorisch Dagblad. Als voorbeeld noemde hij een project van de Palestijnse mensenrechtenorganisaties al-Mezan en Adallah. In hun rapport over dit project staat 83 keer het woord ‘marteling’, zonder enige bevredigende juridische onderbouwing. Ook is financiering toegekend aan een organisatie die Israël beschuldigt van ‘etnische zuivering’, ‘genocide’ en ‘apartheid’. „Deze beschuldigingen staan haaks op de realiteit”, zei Belder tegen het RefD.

Daarbij is de toekenning van en verantwoording over deze subsidies de laatste jaren alleen maar onduidelijker geworden. In 2011 stopte de EU zelfs met het publiceren van de cijfers. De cijfers van NGO-Monitor hebben daarom betrekking op de periode 20017-2010, de laatste vijf jaar waarover de EU enige  openheid gaf.

Afbeeldingen: rapport NGO-Monitor, lees hier het hele rapport