Europa !?!

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 12 mei 2014 HAMAS IRAN PA SYRIE VS

EP-constituenciesEuropa gaat op 22 mei naar de stembus. De verdeeldheid op ons continent is groot, ook over het Israelisch-Palestijnse conflict, Syrië en Iran. Tegelijkertijd dringen partijen met een antisemitische agenda in bepaalde Europese landen door tot zelfs in het parlement. De uitslagen van de verkiezingen zijn dan ook van groot belang voor Israel. Niet in de laatste plaats omdat Europa na Amerika Israel’s grootste handelspartner is (jaarlijks zo’n 30 miljard euro). Er wordt op veel vlakken samengewerkt, vooral op het gebied van technologie en gezondheidszorg.

Europa ziet een kans om een grotere rol in het Israëlisch-Palestijnse conflict te gaan spelen, zeker nu de besprekingen onder leiding van de Amerikanen op een dood spoor lijken te zijn beland. De Palestijnen roepen al langer om hulp van Europa. Ne de liefde tussen Israel en de Verenigde Staten enigszins lijkt bekoeld, zou er ruimte kunnen ontstaan voor meer Europese invloed. Maar in Israel lijken politici nog te moeten wennen aan het feit dat Europa op geopolitiek vlak ook een belangrijke speler kan zijn.

Daarvoor zal er echter wel eerst stevig geïnvesteerd moeten worden in het vertrouwen van Israel in het vertrouwen van Israel in het Oude Continent. En niet geheel ten onrechte. Vanuit Europa vloeien diverse subsidiestromen naar dubieuze Palestijnse organisaties die niets liever willen dan de opheffing van de staat Israel. Ook de eenzijdige richtlijnen voor overheidsinstellingen, die alleen voor de Israëlisch-Palestijnse kwestie gelden en niet voor vergelijkbare conflicten in de wereld, hebben in Israel kwaad bloed gezet. En dan was er in december het bezoek van een Europese delegatie aan Iran, zonder invloed van grote multinationals die staan te springen om hun winstmarge te vergroten door nieuwe zaken met Iran, moet daarbij niet onderschat. Ironisch, omdat vooral partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum vooraan stonden om op het vliegtuig naar Teheran te stappen.

Hamas staat op de Europese lijst van terroristische organisaties. Abbas doet inmiddels verwoede pogingen om zich met Hamas te verzoenen. Heeft Brussel de Palestijnse Autoriteit gewaarschuwd voor financiële en diplomatieke consequenties als laatstgenoemde in zee gaat met deze terreurgroep? Hamas heeft opnieuw verklaard onder geen beding Israel te willen erkennen en duidelijk te kennen gegeven dat het nog seeds uit is op de vernietiging van de staat, maar Europa hult zich over deze amourette in stilzwijgen. Tegelijkertijd staat Europa vooraan om in niet mis te verstane bewoordingen Israel te veroordelen en te dreigen met sancties. Europa kan alleen een rol van betekenis gaan spelen als Israel bereid is om de diplomatieke banden te verbeteren en Europa zelf te opzichte van het conflict een eerlijker koers gaat varen.

E.V.

Commentaar Israel Nieuwsbrief, nummer 3, mei 2014.