Europees Parlement: Hamas escaleert spanningen aan grens met Gaza

IN ANDER NIEUWS / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 20 apr 2018 EU HAMAS MOTIE

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen die Hamas veroordeelt om het gebruikmaken van menselijke schilden en het oproepen tot de vernietiging van Israel. Het is voor het eerst dat het EP een motie goedkeurt die niet alleen Israel, maar ook de Palestijnse terreurbeweging Hamas bekritiseert.

Resolutie RC-B8-0191/2018 werd gisteren in Straatsburg met een grote meerderheid aangenomen. De motie kon op de steun van 524 EP-leden rekenen.  Slechts 30 parlementsleden stemden tegen, en 92 onthielden zich van stemming.

Het document was opgesteld naar aanleiding van de recente gebeurtenissen in de Gazastrook, en spreekt kritiek uit over zowel Israel als Hamas. De tekst was het resultaat van intensieve onderhandelingen, en is een stuk evenwichtiger dan het eerste concept. In het begin was de ontwerpresolutie nog eenzijdig anti-Israel en was er zelfs sprake van een oproep tot een wapenembargo tegen de Joodse staat.

De aangenomen motie erkent de veiligheidszorgen van Israel en haar recht om haar grenzen te verdedigen met proportionele middelen. De resolutie roept ook op tot de vrijlating van de Israeli’s Avera Mengistu en Hisham al-Sayed en de teruggave van de lichamen van de vermiste soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul.

De terreuractiviteiten door Hamas en ander militante groeperingen worden door het EP veroordeeld. Hierbij worden expliciet het afvuren van raketten, het infiltreren van Israelisch gebied en het gebruik van tunnels genoemd. Het EU-Parlement veroordeelt tevens het gebruik van menselijke schilden door Hamas om haar terroristische activiteiten te camoufleren.

Daarnaast uit het EP zorgen dat het erop lijkt dat Hamas erop mikt de spanningen te doen toenemen. Volgens het Parlement waren de Mars van Terugkeer-protesten aan de grens met Israel oorspronkelijk door maatschappelijke groepen geïnitieerd, maar werd de oproep tot demonstraties overgenomen door Hamas en andere militante facties. 

Het Europees Parlement spreekt in de resolutie ook Israel aan. Zo wordt het doden van onschuldige Palestijnen veroordeeld en wordt de IDF opgeroepen om geen dodelijk wapengebruik te hanteren tegen ongewapende demonstranten. 

Volgens verschillende VN-rapporten zal Gaza in 2020 totaal onleefbaar zijn. Het EP roept daarom op tot een einde van de blokkade van de kustenclave. Sinds Hamas aan de macht is in de Gazastrook, hebben zowel Egypte als Israel de toegangswegen tot de landstrook vergrendeld. Af en toe openen de Egyptische autoriteiten voor enkele dagen de Rafah-grensovergang, en Israel laat humanitaire hulp door via Kerem Shalom.