Europees Parlement veroordeelt Hezbollah wegens crisis in Libanon

IN ANDER NIEUWS / Door: LUUK SMIT / 20 sep 2021 EU HEZBOLLAH LIBANON

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin zij de terreurorganisatie Hezbollah veroordeelt voor het veroorzaken van de gigantische economische en politieke crisis in Libanon. Hezbollah houdt Libanon gegijzeld en krijgt daarbij miljoenen steun vanuit Teheran, waarmee zij het ‘democratische proces’ in het kleine land ‘ondermijnt’. 575 Europarlementariërs stemden voor, 71 tegen en 39 onthielden zich van stemmen.

Illustratief: Vlaggen van de Europese Unie en haar lidstaten voor het Europees Parlement in Straatsburg, Frankrijk. (bron: Flickr)

Deze breed-gedragen resolutie, gesteund door meerdere politieke kleuren, moet eerdere verouderde resoluties over de situatie in Libanon vervangen. Hiermee wilt het Parlement de houding van de Europese Unie tegenover Libanon up to date houden. De meeste punten in de resolutie gaan dan met name over de economische ontwikkelingen in het land, en de massale aanwezigheid van Syrische vluchtelingen aldaar.

‘Hezbollah verantwoordelijk voor de politieke en economische crisis in Libanon’

Maar bij punt S wordt de resolutie concreet wat het Hezbollah betreft. De resolutie roept de Libanese regering op om ‘politieke onafhankelijkheid [te] bereiken en zich [te] verzetten tegen elke externe inmenging van landen in de omgeving van Libanon of daarbuiten. … Hezbollah [heeft] herhaaldelijk blijk heeft gegeven van zijn sterke ideologische loyaliteit met Iran, hetgeen de Libanese regering destabiliseert en haar broodnodige cohesie ondermijnt.’ De rol van Hezbollah wordt omschreven als ‘schadelijk is voor de ontwikkeling en stabiliteit van Libanon’.

Hezbollah schiet regelmatig raketten af op Israel vanuit het zuiden van Libanon. De laatste keer dat zij dit deden raakten zij slaags met de lokale Druzische bevolking daar.

Het Europees Parlement wijst hiermee de terreurbeweging aan als dé factor voor de instabiliteit en de politiek-economische crisis in Libanon, daar zij ministeries controleert, dat zij op de EU-terreurlijst staat en dat zij loyaal is aan Iran. Hiermee destabiliseert Hezbollah het land en zorgt zij voor meer polarisatie tussen de bevolkingsgroepen in Libanon. Tevens benadrukt het Parlement de verantwoordelijkheid van Hezbollah voor het uiteenslaan van demonstraties de afgelopen jaren.

Zo benadrukt de resolutie in punt 1 ‘de verantwoordelijkheid van Hezbollah en andere facties voor het onderdrukken van de Libanese volksbeweging van 2019 en voor Libanons politieke en economische crisis’ en verzoekt ‘alle externe mogendheden om zich niet te mengen in Libanese aangelegenheden’  en de Libanese regering ‘een einde te maken aan het sektarisme en essentiële hervormingen door te voeren’.

Met deze resolutie toont het Europees Parlement uitgebreid de rol van Hezbollah als gijzelnemer van Libanon aan, en geeft zij een sterk signaal af aan de Europese Unie en haar lidstaten.