Europese Unie geeft groen licht voor reizen van en naar Israel

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 7 mei 2021 CORONAVIRUS EU

Nu het vaccineren ook in de Europese Unie vaart begint te krijgen, heeft de Europese Commissie een lijst vrijgegeven met landen waarmee reisbewegingen van en naar toe mogelijk moeten worden. Israel is een van die landen, daar het land een hoge graad aan gevaccineerden heeft en amper nog gevallen van corona kent.

Illustratief: Europese en Israelische vlaggetjes (bron: screenshot Twitter)

Israel staat volop in de schijnwerpers door de uitgebreide en zeer succesvolle vaccinatiecampagne, waardoor er nog amper gevallen van corona geconstateerd worden in het land. Ook is het land zo goed als weer helemaal open. Volle terrassen, grote evenementen en bijeenkomsten zijn weer mogelijk waardoor de economie de toegedane schade tracht te herstellen. Ondanks de snelle versoepelingen blijft de ‘groene pas’, waarmee mensen grote evenementen kunnen bezoeken, nog van kracht tot het eind van dit jaar. Vanaf 23 mei zijn wel groepsreizen welkom uit een aantal Europese landen, Nederland en België zitten daar niet bij.

Uit een nieuwe Israelische studie bleek ook dat het vaccin van Pfizer 96,7% effectief is bij het voorkomen van sterfgevallen van corona. Het vaccin is ook erg effectief (95%+) in het voorkomen van serieuze symptomen en het geïnfecteerd raken met het virus. Het aantal gevallen in Israel is de afgelopen weken sterk gedaald, nu tot een weekgemiddelde van 60 gevallen.

Naast Israel wil de Europese Commissie zo snel mogelijk weer veilig reizen mogelijk maken naar onder meer Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea, Thailand, Singapore, Rwanda en mogelijk zelfs de Volksrepubliek China (inclusief Hong Kong en Macau). De Schengenlanden Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland scharen zich achter de plannen van de Europese Unie. Ondertussen bereidt het Verenigd Koninkrijk haar eigen ‘reiscorridor’ voor met Israel.

Ondanks dat de Europese Unie deze voorstellen doet om de reisbeperkingen naar bestemmingen buiten de EU af te schalen, ligt de verantwoordelijkheid alsnog bij de lidstaten. Het kan dus zijn dat Nederland op eigen houtje besluit om eerder al reizen naar bijvoorbeeld Israel mogelijk te maken.