CIDI-lezing 9 juni: Hoe besmettelijk is de ‘Engelse ziekte’?

donderdag 9 juni 2016

Uitnodiging lezing 9 juni: Hoe besmettelijk is de ‘Engelse ziekte’?
De dunne lijn tussen antizionisme en antisemitisme
 
Redelijke mensen zijn het erover eens: harde kritiek op Israel maakt je niet tot antisemiet. Politici, opiniemakers of mediabazen die dat scheldwoord toch regelmatig naar het hoofd krijgen, wijzen het verontwaardigd af. Met antisemitische uitspraken is het iets anders. Al ben je geen antisemiet, toch kunnen uitspraken die je doet antisemitisch zijn. De Britse Labourpartij is daar nu hard tegenaan gelopen en het regent schorsingen. Het gaat vooral om het gelijkschakelen van “zionisten” en Israel aan nazi’s en nazi-Duitsland. Er lopen tientallen onderzoeken.

Labour heeft een probleem met antisemitisme en houdt eindelijk opruiming, heet het in (veelal) Engels-Joodse kring. Het is een zionistisch complot tegen de partij, zeggen sommige leden van het Labour-kader. Ook in Nederland worden steeds gemakkelijker uitspraken gedaan over Zionisten, die zonder meer antisemitisch zijn als ze gedaan worden over Joden. Politici die een rol spelen in de landelijke politiek, doen het niet. Maar Nederlandse scholieren vinden (blijkt uit onderzoek) dat Zionisten teveel macht hebben. De ‘Zionistische Staat’ wordt voortdurend gelijkgesteld aan nazi-Duitsland en het bestaansrecht ervan wordt in twijfel getrokken, in Nederland zo goed als Engeland en door volwassenen evengoed als door schooljongens.

CIDI organiseert daarom op donderdag 9 juni om 19:30 uur een lezing met als titel: Hoe besmettelijk is de ‘Engelse ziekte’? U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

Programma:
Hanna Luden: directeur CIDI; Opening
David Hirsh: docent sociologie aan de Goldsmiths University in Londen. (in het Engels); Het probleem met antisemitisme en antizionisme bij de Britse Labourpartij.
Abram de Swaan: emeritus hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam (in het Nederlands); Het concept ‘anti-Israëlisch enthousiasme’.
Evelien Gans: bijzonder hoogleraar Hedendaags Jodendom aan de Universiteit van Amsterdam en NIOD-onderzoeker: Het spanningsveld tussen Israël als aanhechtingspunt voor naoorlogs antisemitisme en als doelwit van legitieme kritiek.
CREA café: Drankjes en verdere discussie.
 
Locatie: CREA Amsterdam, Muziekzaal
Adres: Nieuwe Achtergracht 170 Amsterdam
Datum: Donderdag 9 juni 2016
Tijd: Inloop 19:00 uur, programma: 19:30 – 22:00 uur
Entree: Gratis, aanmelding verplicht via cidi@cidi.nl of 070-3646862