Itamar Rabinovich over de huidige situatie in Israel

donderdag 20 mei 2021

Prof. Itamar Rabinovich is voormalig Israelisch ambassadeur tot de Verenigde Staten, was hoofdonderhandelaar van Israel met Syrië, en is voormalig rector van de Universiteit Tel Aviv. Op donderdag 20 mei om 19.30 uur geeft hij een webinar over de huidige situatie in Israel en wat dat kan betekenen voor de komende tijd.

Israel ligt al dagen onder zwaar rakettenvuur. Hamas beschiet bijna elke stad van Israel met duizenden zware raketten, en honderdduizenden Israeli’s schrikken elke nacht van sirenes wakker om te rennen naar hun schuilkelders. Ondanks een geavanceerd afweersysteem dat zo’n 90% van de raketten onderschept, blijven gewone Israeli’s van elke leeftijd en afkomst hierdoor gedood en gewond raken. Hier moét Israel tegen optreden. Wat betekent deze nieuwe geweldsexplosie voor de komende tijd? Hoe moet Israël straks verder en welke dreigingen liggen er nog meer in verschiet?
 
Rabinovich was in tussen 1993 en 1996 vredesonderhandelaar voor Israel met Syrië. Tijdens dezelfde periode was hij Israelisch ambassadeur tot de Verenigde Staten; hij zal ook vertellen over de dynamische relatie tussen Israel en haar belangrijkste bondgenoot. Als veteraan op het gebied van Israelische conflicten en vredesonderhandelingen, kan Rabinovich vertellen wat de vooruitzichten zijn voor de huidige escalatie met Hamas in Gaza.
 
Naast ambassadeur en vredesonderhandelaar was prof. Itamar Rabinovich rector van de Universiteit Tel Aviv, en is hij erevoorzitter van het Israel Institute. Naast zijn emeritus-professorschap van Midden-Oosterse geschiedenis aan de Universiteit Tel Aviv is hij verbonden aan New York University en het Brookings Institute, en lid van de American Philosophical Society. Hij is auteur van diverse boeken over het Midden-Oosten, waaronder het bekroonde The Road Not Taken: Early Arab-Israeli Negotiations (1992).

De voertaal van de webinar is Engels.

Kijk mee op ZoomFacebook of hier op onze website. Via Zoom kunt u vragen stellen.

Datum & tijd: donderdag 20 mei om 19.30 uur