Ivar Schute: ‘Een archeoloog op zoek naar sporen van de Shoah’

dinsdag 16 juni 2020

In 2014 werden de fundamenten van de gaskamers van het nazivernietigingskamp Sobibor blootgelegd. Voor Ivar Schute was dit de ontknoping van een jarenlang onderzoek. Hij onderzocht barakken, massagraven, gaskamers en liep tegen een hoop vragen aan. Mag een archeoloog zomaar opgravingen doen in een vernietigingskamp? Is dat wetenschap of forensisch onderzoek? Wat moeten we doen met de graven, kelders en funderingen die worden blootgelegd? Aan wie behoren de vondsten die archeologen doen? Hoe ga je om met Holocaustontkenners?

Op dinsdag 16 juni om 19:30 uur geeft Ivar Schute antwoord op deze vragen tijdens een online lezing. Schute laat zien dat een archeoloog met een andere blik naar de Shoah kijkt: archeologisch onderzoek in een dergelijke context is eerder verbonden met een proces van gedenken dan het leveren van wetenschappelijke bewijzen.

Ivar Schute werkt al bijna dertig jaar als archeoloog in de monumentenzorg. Hij specialiseerde zich daarbij in de archeologie van de Tweede Wereldoorlog en voerde onderzoeken uit in Kamp Amersfoort, Vught, Westerbork, Bergen-Belsen, Treblinka, Sobibor en in tal van kleinere kampen. In april 2020 kwam zijn boek ‘In de schaduw van een nachtvlinder’ uit. Dit boek is een zeer persoonlijke en indringende zoektocht naar de sporen van een pijnlijk verleden. Het boek is hier te bestellen.

U bent van harte uitgenodigd voor deze lezing. U kunt de lezing volgen en vragen stellen aan de spreker via Zoom, door op deze link te klikken. U kunt de lezing ook volgen via de CIDI-website of CIDI-Facebookpagina.