Lezing Pieter van Os: ‘Liever dier dan mens’ (Brusseprijs 2020)

dinsdag 13 oktober 2020

In Liever dier dan mens vertelt Pieter van Os het opmerkelijke verhaal van Mala Shlafer, een chassidisch opgevoede Poolse vrouw die het getto van Warschau ontvluchtte en de Holocaust overleefde bij een gastgezin van fanatieke Nazi’s. Intussen onderzoekt de journalist van NRC en de Groene Amsterdammer nog veel meer onvertelde verhalen: was het waar dat Duitse soldaten geen keuze hadden om te weigeren mee te doen aan de sjoa?  In hoeverre hielp de plaatselijke bevolking de Duitsers, of juist onderduikers? En wat gebeurde er met de Joden in Oost-Europa vlak na de oorlog?

In een serie lange interviews met mevrouw Shlafer brengt Van Os niet alleen het wonderlijke overlevingsverhaal van Mala op journalistieke wijze in beeld, maar graaft hij in een serie reizen door Polen, Oekraïne, Duitsland en Israel naar nog veel meer geheimen en achtergrondkennis over hoe mensen de Holocaust in Europa al dan niet overleefden.

Fysieke bijeenkomst en veiligheid 

Om minstens anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen is er een maximum aantal bezoekers ingesteld. Het evenement is reeds volgeboekt, maar u kunt de lezing nog wel digitaal bijwonen.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar cidi@cidi.nl

Tijd: Dinsdag 13 oktober, 19:00 uur 
Plaats: Rabinzaal te Den Haag

Streamen vanaf thuis

De lezing wordt ook live uitgezonden op onze website. Via Zoom kunt u tevens vragen stellen tijdens de lezing. Voor deelname online hoeft u zich niet aan te melden.

Pieter van Os
Liever dier dan mens
Prometheus; 368 blz. € 19,99