Online herdenking Jom Hasjoa

donderdag 8 april 2021

Op 8 april om 19 uur houdt Joods Cultureel Kwartier een online herdenking van Jom Hasjoa bij de Hollandsche Schouwburg. Jom Hasjoa is de dag waarop de Joodse gemeenschap de Holocaust herdenkt. De dag wordt valt op de 27e dag van de maand Nisan: de Hebreeuwse datum van het begin van de opstand in het getto van Warschau in 1943. Dit jaar wordt Jom Hasjoa op 8 april herdacht. De Holocaust wordt door het Joodse volk ieder jaar sinds 1949 in georganiseerd verband herdacht. In 1951 werd de datum door de Israelische Knesset vastgesteld.

De Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust werd door de VN in 2005 vastgesteld op 27 januari, de datum van de bevrijding van Auschwitz in 1945, om associaties met de reeds allang bestaande, maar door Israel vastgestelde Jom Hasjoa te vermijden.

Het Joods Cultureel Kwartier (JCK) in Amsterdam organiseert zoals elk jaar een herdenkingsbijeenkomst voor Jom Hasjoa in de Hollandsche Schouwburg, dit jaar net als vorig jaar online, waar de 102.000 Nederlandse slachtoffers en in totaal zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust herdacht worden. De Hollandsche Schouwburg, middenin de voormalige Amsterdamse Jodenbuurt, is de plek waar Amsterdamse Joden verzameld werden voor transport naar concentratiekampen. Sinds 1966 wordt Jom Hasjoa daar herdacht.

De presentatie is in handen van David Simon. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, houdt een toespraak, waarna leerlingen van de joodse basisschool Rosj Pina 6 fakkels ontsteken. De fakkels symboliseren de 6 miljoen vermoorde vrouwen, mannen en kinderen tijdens de Sjoa.

Ook de Ambassadeur van Israël, Z.E. Naor Gilon, voert het woord. Verder spreken nog, namens de oorlogsgeneratie Samu de Leeuw, en Ronit Palache namens de naoorlogse generatie. Rabbijn Awraham Rosenberg reciteert het Jizkor- en Kaddisjgebed.

Het online programma is vanaf 19:00 uur op 8 april voor iedereen te zien op www.jck.nl/jomhasjoa.