Prof. Uğur Ümit Üngör over ‘Genociden vergelijken en herdenken’

donderdag 23 april 2020

CIDI lezing 23 april: prof. Uğur Ümit Üngör over ‘Genociden vergelijken en herdenken’

De Sjoa vergelijken met hedendaagse politiek, kan dat?

Ons collectief geheugen van de Holocaust is vaak inzet van de politieke woordenstrijd. Activisten uit diverse hoeken halen regelmatig beelden aan van vernietigingskampen en de Jodenvervolging om een punt te maken in de hedendaagse politiek.
Dergelijke vergelijkingen kunnen doorgaans rekenen op  ergernis en afkeuring. Maar is een taboe wel op zijn plaats? Wanneer is het wel geoorloofd om verschillende gebeurtenissen te vergelijken – immers een van de instrumenten van historisch onderzoek? En waar ligt dan de grens tussen het aanhalen van historische massaslachtingen voor politiek gewin en het trekken van terechte paralellen?

Op donderdag 23 april spreekt prof. Uğur Ümit Üngör bij CIDI over het nut en onnut van vergelijkingen tussen genocides en het belang van herdenken voor de toekomstige generaties Nederlanders en Europeanen.

Geschiedenisleraren, leden van het CIDI-docentenplatform en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd zich voor de lezing aan te melden.

De datum valt precies tussen Jom Hasjoa (21 april) en de Herdenkingsdag Armeense Genocide (24 april). Beide zullen in de lezing aan bod komen.

 

Update: vanwege het coronavirus vindt de lezing plaats in de vorm van een online webminar via Zoom. Een goede internetverbinding volstaat om deze bij te kunnen wonen. Na aanmelding ontvangt u enkele dagen voor de lezing een link om op 19 april de lezing te volgen vanaf uw computer of mobiele apparaat. Ook zal het mogelijk zijn om vragen te stellen aan prof. Uğur. 

 

Wanneer: Donderdag 23 april
Waar: online webminar via Zoom
Tijd: 19:30 – 21:00
Kosten: Gratis
Aanmelden: Via het formulier onderaan of telefonisch 070-3646862.

 

Over de spreker
Uğur Ümit Üngör is een Nederlandse socioloog en historicus, en een internationale autoriteit op het gebied van genocidestudies. Üngör promoveerde in 2009 cum laude aan de Universiteit van Amsterdam en werkte vervolgens als universitair docent en onderzoeker aan de universiteiten van Sheffield, Dublin, en Utrecht. In 2012 ontving hij van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen de Heineken Young Scientist Award. Üngör publiceerde vijf boeken en talloze artikelen over onder andere de Armeense en Rwandese genociden, massamoorden in Syrië en Irak, en genocide in vergelijkend perspectief. Per 1 februari 2020 is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de Universiteit van Amsterdam.