GEANNULEERD Studiedag voor docenten: Villa ten Hompel te Münster (Duitsland)

vrijdag 16 oktober 2020

In verband met de geldende COVID-maatregelen en adviezen, kan de studiedag naar Villa ten Hompel in Duitsland helaas niet plaatsvinden. We zullen kijken naar een mogelijkheid om de studiedag in de toekomst alsnog te kunnen organiseren.

 

Op vrijdag 16 oktober organiseert CIDI speciaal voor docenten een studiedag naar Villa ten Hompel te Münster, Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Villa ten Hompel de thuisbasis voor de regionale geüniformeerde politie van de legereenheid VI. Zodoende werd het een coördinatiepunt van waaruit ambtenaren en bewapende politie-eenheden misdaden in dienst van het nationaalsocialisme begingen. In de naoorlogse periode, tussen 1954 en 1968, huisde in de villa de regionale afdeling voor schadeloosstelling aan de slachtoffers van het naziregime.

Sinds 1999 is Villa ten Hompel een centrum voor onderzoek, educatie en voorlichting. Bovendien bevat de villa een museum met een permanente tentoonstelling.

Tijdens de studiedag krijgen docenten een rondleiding door het museum en wordt er ingegaan op het educatief concept van de Villa. Speerpunt van de dag zullen de politiemissies zijn die vanuit Münster werden aangestuurd tijdens het nationaalsocialistische tijdperk. De focus zal op Nederland zijn, omdat ook groene politieagenten vanuit Münster naar Nederland werden gestuurd.

Voor deze studiedag zal CIDI zorgen voor een bus die vertrekt vanuit Arnhem naar Münster en weer terug. Om deel te nemen aan deze studiedag kunt u zich aanmelden via CIDI: cidi@cidi.nl  of 070-3646862. De kosten bedragen €20 voor de hele dag, inclusief busvervoer en een lunch.

Programma

8:45       Verzamelen op CS Arnhem
9:00       Vertrek bus uit Arnhem naar Villa ten Hompel te Münster, Duitsland
11:00     Welkom en rondleiding door de tentoonstelling ‘Geschiedenis – Geweld – Geweten’
13:00     Lunch
14:00     Presentatie van het educatief concept van Villa ten Hompel
15:00     Koffie
15:30     Rondleiding door de oude stad van Münster en een bezoek aan de belangrijkste historische plekken
17:00     Afsluiting
17:15     Vertrek bus uit Münster naar Arnhem
19:15     Aankomst Arnhem

Update: maatregelen rondom corona

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft onlangs besloten groepen uit Nederland zonder bijzondere maatregelen toe te laten bij een verblijf korter dan 24 uur. CIDI heeft van plaatselijke autoriteiten dan ook nadrukkelijk toestemming gekregen om het seminar door te laten gaan zoals gepland. Deelnemers worden verzocht 1,5 meter afstand te houden en in zowel de bus als in Villa ten Hompel een mondkapje te dragen.