Symposium ‘Herdenken WO II – Slachtoffers en Daders’

zondag 21 september 2014

Screenshot DodenherdenkingOp zondag 21 september 2014 organiseert CIDI een symposium in De Balie (Kleine-Gartmanplantsoen 10) in Amsterdam over het ‘Herdenken van WOII en de rol van daders, slachtoffers en omstanders’. Dit naar aanleiding van alle discussies rond de Nationale Herdenking, kwesties over op 4 mei langs Duitse oorlogsgraven lopen in Vorden en een gedicht voor een SS-oudoom voorlezen op de Dam.
 
Tijdens de bijeenkomst worden meerdere lezingen gegeven door onder meer Oorlogsverslaggever Arnold Karskens, historicus Ad van Liempt, en universitair docent Remco Ensel over de rollen van slachtoffer, daders en omstanders, over het herdenken van de Tweede Wereldoorlog, en het nivelleren van het onderscheid tussen daders en slachtoffers.
 
Arnold Karskens komt uit een verzetsfamilie en is bekend als de enige Nederlandse verslaggever in Bagdad tijdens de Tweede Golfoorlog. Hij schreef tien boeken en is voorzitter van de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden. Hij maakte jacht op Gestapo-medewerker Klaas Carel Faber, ooit de meeste gezochte nazi van het Simon Wiesenthal Centrum. Bovendien heeft hij geholpen in het proces tegen de Nederlandse SS’er en oorlogsmisdadiger Heinrich Boere.
 
Ad van Liempt  is journalist, auteur, programmamaker en bekend historicus. In 2009 is hij zelfs verkozen tot Historicus van het Jaar (boven Maarten van Rossum en Geert Mak). Van Liempt staat bekend als het ‘journalistieke geweten van Hilversum en één van de beste eindredacteuren van Hilversum.’
 
Remco Ensel is sinds 2003 universitair docent cultuurgeschiedenis aan de Radbout Universiteit te Nijmegen en verbonden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hij is actief betrokken bij de discussie over ‘nivelleren’, het gelijkstellen van daders en slachtoffers door bestaande verschillen tussen daders, omstanders en slachtoffers te verkleinen. Zijn boek ‘Haatspraak’ over antisemitisme in de 21ste eeuw zal binnenkort verschijnen.
 
Vanuit verschillende perspectieven wordt ingegaan op wie te herdenken, hoe te herdenken en de betekenis van herdenken voor Roma, Indische en Joodse oorlogsslachtoffers. In de laatste workshop wordt een ’10 puntenplan’ opgesteld over de toekomst van herdenken.
 
Het symposium begint om 09:30 uur en eindigt om 16:00 uur
 
09:30 uur      Inloop
09:55 uur      Welkom
10:00 uur      Arnold Karskens
11:00 uur      Ad van Liempt
12:00 uur      Remco Ensel
13:00 uur      Lunch
13:45 uur      Indisch Perspectief
14:00 uur      Roma Perspectief    
14:15 uur      Joods Perspectief
14:30 uur      Workshop ’10 puntenplan’
15:30 uur      Presentatie
16:00 uur      Sluiting
 
Aanmelden: cidi@cidi.nl  o.v.v. Symposium Herdenken of 070-3646862 optie 3. Entree gratis.

 

 Screenshot: Dodenherdenking 2014 – uitzending NOS

claims