Ex-huurmoordenaar voor Arafat: eenzijdige uitroeping is gevaarlijk

Een Palestijnse man die zichzelf identificeerde als een voormalig huurmoordenaar voor Yasser Arafat, waarschuwde Nederlandse politici afgelopen maandag 22 augustus tegen het steunen van de eenzijdige uitroeping van een Palestijnse staat.

“Ik ken mijn mensen, ik ken Hamas en ik weet wat zij zullen doen als zij toestemming krijgen voor wat zij willen,” zei Tass Saada, een voormalig moslim die zich heeft bekeerd tot het Christendom. Saada is de oprichter van een Christelijke NGO die actief is in Gaza en in de Palestijnse Autoriteit.

Saada zegt dat hij een scherpschutter / huurmoordenaar was voor Yasser Arafat na de Zesdaagse Oorlog van 1967. Afgelopen maandag was hij op uitnodiging van Kamerlid Joel Voordewind (ChristenUnie) aanwezig in de Tweede Kamer om met Nederlandse politici te praten over het Midden-Oosten. Hij is in Nederland voor de promotie van de Nederlandse vertaling van zijn boek ‘Arafat was mijn held’, waarin hij de theologische en ‘bijbelse roots’ van het Israelisch Palestijns conflict onderzoekt.

Een Palestijnse staat, zei hij, mag alleen worden opgericht “nadat de Palestijnen autonoom zijn op de Westoever en in de Gazastrook en gedurende een aantal jaren aan de rest van de wereld kunnen bewijzen dat ze in vrede zullen leven met Israel.” Hij voegde hier aan toe: “Dan kan ik geloven dat er een staat komt, maar op dit moment niet.”

Bij de discussie in de Tweede Kamer waren parlementariërs, Joël Voordewind (CU), Wim Kortenoeven (PVV), Raymond de Roon (PVV) en Kees van der Staaij (SGP). Ook was er een groep van circa van circa vijftien mensen, die bestond uit journalisten en vertegenwoordigers van NGOs die betrokken zijn bij het conflict, waaronder CIDI, Christenen voor Israel en Vrienden van Sabeel.

“Als een soevereine staat, zullen de Palestijnen de macht hebben om Israel te beschadigen,” vervolgde Saada zijn betoog. “Als extremisten de macht krijgen, dan hebben we een groot probleem. Dat is de angst die ik heb voor Israel en voor de Palestijnen zelf. Het is niet eerlijk, het is niet rechtvaardig, maar we moeten kijken naar de realiteit.”

Na zijn lezing verklaarde Saada dat hij Fatah, noch Hamas steunde, maar in plaats daarvan de politieke visie deelt van de Palestijnse premier en leider van de pro-Westerse Derde Weg partij, Salam Fayyad. Saada is tegenwoordig Amerikaans staatsburger en vertelde dat het sinds 2008 voor hem niet veilig meer is om Gaza te bezoeken, vanwege de vervolgingen van Hamas: Hamas troepen hebben bijvoorbeeld diverse keren de kantoren van zijn Christelijk georiënteerde NGO in Gaza vernietigd.

“ChristenUnie heeft politiek verklaard dat wij een sterke band voelen met Israel en het Jodose volk, maar tegelijkertijd willen we oog hebben voor het lot van de Palestijnen,” sprak Joël Voordewind aan het einde van de lezing van Saada. “Op dit moment worden er vanuit Gaza raketten afgevuurd op Israel en vanuit Israel op Gaza. Dat maakt een politieke oplossing erg moeilijk. Wij denken dat de oplossing moet komen van beneden naar boven: door vriendschappen tussen individuen en door verzoeningsprojecten, zodat er vertrouwen opgebouwd kan worden tussen mensen.”

Gefilmde verslag Novum van Saadas bezoek aan Den Haag en interview