Expertmeeting in Berlijn over veiligheid Joden in Europa

OSCEDe organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE/OSCE) confereerde 13 juni 2013 in Berlijn om oplossingen te zoeken voor de stijging van antisemitische incidenten en geweld tegen Joodse gemeenschappen in Europa. Floriane Hohenberg, hoofd van het ODHIR departement voor Tolerantie en non-discriminatie, benadrukt dat ‘dit soort contacten en het trainen en opleiden van politiemensen in het omgaan met antisemitische misdrijven ontwikkeld moeten worden op gemeenschappelijk en lokaal niveau’.

Tijdens de conferentie werd duidelijk dat  dreigingen uit verschillende hoeken komen en dat de situatie per land verschilt. In bijvoorbeeld Griekenland, Hongarije en Oekraïne zijn het politieke partijen die antisemitische uitingen doen. Zo heeft een Grieks parlementslid van Gouden Dageraad onder andere delen van de ‘Protocollen van de Wijzen van Sion’ voorgedragen in het parlement, een antisemitische vervalsing die een Joodse samenzwering moest ‘bewijzen’. In Hongarije heeft een leider van Jobbik voorgesteld om een lijst met prominente Joden op te stellen om de interne veiligheid van Hongarije te garanderen.

Dreiging komt niet alleen uit de extreemrechtse hoek. Moslimantisemitisme is een ander groot probleem. De Duitse rabbijn Daniel Alter werd vorig jaar door een Arabische man in elkaar geslagen en brak daarbij zijn jukbeen, alleen omdat hij een keppel droeg. De aanslag in 2012 op de Joodse school in Toulouse, waarbij vier mensen werden vermoord, onder wie drie kinderen, is een extremer voorbeeld van moslimantisemitisme. Veelal, maar niet alleen, gevoed door het conflict tussen Israël en de Palestijnen, leiden Israëlische acties in het Midden-Oosten tot antisemitisch geweld in de Europese straten. Ook extreem linkse partijen gaan hierbij weleens over de scheef.

Ten slotte is het internet een gemakkelijke manier voor personen met antisemitische denkbeelden om die daar te ventileren. Er is geen ‘nanny’ die ‘correcte informatie’ filtert, zegt directeur van International Network Against Cyber-Hate, Suzette Bronkhorst.  Bronkhorst zou dan ook graag willen dat ‘googelaars bij correcte informatie’ terecht komen. Behalve de correcte informatie op internet krijgen is het ook uitermate moeilijk antisemitische verwijderd te krijgen.

 

Voor een verslag van de OSCE-conferentie klik hier