Explosie in wapenopslag schokt Libanon

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: LUUK SMIT / 13 dec 2021 HAMAS LIBANON TERRORISME

Bij een explosie in een wapendepot van terreurbeweging Hamas in de Zuid-Libanese stad Tyre, zijn tientallen doden gevallen. Op beelden die rondgingen op sociale media waren meerdere explosies te zien en volgens sommige aanwezigen zouden de wapens zelfs in een moskee hebben gelegen.

Verzwakt Libanon misbruikt door terreurgroepen

Libanon staat al tijden onder zware politieke en sociaaleconomische druk en het land is daarmee een speelbal geworden van regionale machten zoals Iran en van terreurorganisaties als Hezbollah. Maar ook de soennitische Palestijnse terreurclub Hamas is aanwezig in het noordelijke buurland van Israel. 

Zo wordt de enorme havenexplosie in Beiroet van augustus 2020 regelmatig aangeschreven aan de depots van ammoniumnitraat, die volgens analisten wel eens van Hezbollah kunnen zijn. Afgelopen zomer trachtte Hezbollah nog een reactie van Israel uit te lokken door vanuit het zuiden van Libanon raketten af te vuren, maar zij stuitte op verzet van de lokale bevolking.

En nu dus een explosie bij een wapendepot van Hamas in het Palestijnse vluchtelingenkamp Burj Shamali in de stad Tyre. In Libanon wonen vele nakomelingen van Palestijnen. De aanwezigheid van Hamas zou daar vrij recent zijn, zo zouden zij verantwoordelijk zijn voor een aantal raketten vanuit Libanon gedurende de escalatie in mei.

Hamas stelde al snel dat het wapens ‘puur ter verdediging’ en spullen die de verspreiding van corona moeten tegengaan ging. Volgens de Libanese krant Al-Akhbar gaf een woordvoerder van Hamas de schuld aan een uitslaande brand, kortsluitingen en een lek van zuurstof. Het Libanese leger zou daarna het gebied hebben afgezet en onderzoek hebben gedaan.

Vuurgevechten bij uitvaart Hamas-leden

Na de explosies volgde al gauw enkele uitvaarten voor gedode Hamas-leden. Maar tijdens die uitvaarten raakten leden van Hamas en Fatah slaags. Dit liep zelfs uit tot een schietpartij met meerdere doden.

De gebeurtenissen in Libanon leidde ook tot spanningen op de Westelijke Jordaanoever tussen de twee. En dat Fatah en Hamas elkaar regelmatig bestrijden is evident, ondanks de vele beloften van zogenaamde ‘eenheid’. In 2007 vochten de twee zelfs een kleine burgeroorlog uit, en nog steeds raken de twee organisaties regelmatig slaags.