Fatah en Hamas kondigen opnieuw verzoening aan

In het Midden-Oosten wordt druk gespeculeerd over een ophanden zijnde aankondiging van Hamas en Fatah over verkiezingen en een gezamenlijke interim-regering.

Khaled Meshal, hoofd van Hamas’ politieke afdeling zou dit weekend de Palestijnse president Abbas ontmoeten in Cairo, om de overeenkomst vast te leggen. Salam Fayyad, de Palestijnse premier, liet eerder deze week weten dat hij zich niet verkiesbaar stelt, waarmee een van Hamas’ grootste struikelblokken zou zijn weggenomen.

Nader Al-Assar, een Egyptische diplomaat, leidde de besprekingen die de afgelopen weken in Cairo zijn gehouden. Hij was ook de bemiddelaar bij de Gilad Shalit-deal.

Vier en een half jaar geleden viel de Palestijnse regering uit elkaar, toen Hamas een coup pleegde in Gaza, maar afgelopen mei kondigden Fatah en Hamas een ‘verzoening’ aan. Zij zeiden dat zij een gezamenlijke interim-regering zouden samenstellen en dat er daarna verkiezingen zouden volgen.

Dat dit tot op heden niet gebeurd is, zou aan Hamas hebben gelegen. Na de Gilad Shalit-deal heeft Hamas haar aanzien onder de Palestijnse bevolking aanmerkelijk vergroot en maken zij dus betere kansen bij de verkiezingen. Ook de overwinning van de Islamisten bij de Tunesische verkiezingen en de te verwachten overwinning van de Moslim Broederschap in Egypte (de moederorganisatie van Hamas) zullen er toe hebben bijgedragen dat de Islamistische Hamas de toekomst zonnig tegemoet ziet.

Fayyad moest van Hamas terugtreden omdat hij te gematigd zou zijn en met zijn economisch succes veel van het Hamas electoraat zou hebben weggekaapt. Fayyad zei zelf tegen de krant ‘Al Quds’ dat het tijd is om alle verdeeldheid te beëindigen. “Ik roep alle facties en politieke partijen op om een nieuwe premier te kiezen. Ik ben nooit een obstakel geweest voor de implementatie van de verzoening en ik weiger om gebruikt te worden als een voorwendsel om het schisma te laten voortduren.”