Fatah en Hamas tot nu toe onverzoenlijk

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 14 mei 2009 EGYPTE FATACH GAZA HAMAS WESTBANK

De verzoenings-gesprekken tussen Fatah en Hamas lijken vast te lopen. Maandenlang onderhandelingen van Palestijnse politieke leiders in de Egyptische hoofdstad Caïro hebben tot nu toe niets opgeleverd.

Zaterdag ging een laatste ronde van start maar slechts weinigen geloven nog in een tastbaar resultaat. Deze week wees de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn trouwe bondgenoot Salam Fayyad aan als nieuwe premier. Dit tot woede van Hamas. “De benoeming laat de ware bedoelingen van Abbas zien”, luiddehet commentaar van Harnaswoordvoerder Fawzy Barhoorn in Gaza-Stad. Het afserveren van Fayyad was een van de harde voorwaarden van Hamas voorverzoening.
Westelijke Jordaanoever 
Het straatbeeld in Ramallah, hét Fatah bolwerk opde Westelijke Jordaanoever, wordt deze weken gedomineerd door posters van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Ze bevestigen dat Abbas demacht stevig in handen heeft. Ook lijkt een belangrijk deel van de bevolking achter hem te staan. Sinds anderhalf jaar deelt deFatahpartij van Abbas de lakens uit in de autonome Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Oppositie wordt niet op prijs gesteld. Politici van de rivaliserende Hamas zijn daardoor niet zeker van hun vrijheid. Het gebeurt nog al eens dat de ordetroepen van Abbas een politieke tegenstander voor een tijdje achter de tralies laten verdwijnen, net zo goed als Hamas in de Gazastrook naar believen Fatah aanhangers oppakt en in het cachot opbergt. Abbas regeert per decreet over de Westelijke Jordaanoever. Het parlement is door hem naar huis gestuurd. Voor 1 februari zou hij presidentsverkiezingen organiseren maar dat plan is kennelijk op delange baan geschoven.

Onderling wantrouwen 

Tijdens de gesprekken in Caïro blekende verschillen tussen Fatah en Hamas tot nu toe niet te overbruggen. Het onderlinge wantrouwen is groot. Fatah wil alleen met Harnas in zeegaan als het de controle over de Gazastrook opgeeft. Als tegemoetkoming zouden Harnas-functionarissen dan deel mogen uitmaken van de Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever. Bovendien moet Harnas het bestaansrecht van Israël erkennen binnen de grenzen van1967. Er zijn weliswaar aanwijzingen dat Hamas daarover wil nadenkenmaar zeker niet als concessie aan Abbas.