Fatah en Hamas: ‘wij zijn verenigd’

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 jul 2020 FATAH HAMAS

Maandagavond hebben Fatah en Hamas opnieuw een gezamenlijke persconferentie gehouden. Na jaren van ruzie willen de Palestijnse facties aantonen dat ze “verenigd” zijn tegen de Israëlische annexatieplannen.

Hamas politbureau-lid Hussam Badran en Fatah Centraal Comité-lid Ahmad Hilles

Fatah Centraal Comité-lid Ahmad Hilles en Hamas politbureau-lid Hussam Badran spraken maandagavond over “gezamenlijke actie” tegen Israëlische voornemens om soevereiniteit uit te breiden naar delen van de Westelijke Jordaanoever. Deze Israëlische plannen zijn in lijn met het door de Amerikaanse president Trump gepresenteerde vredesplan, en wordt in de volksmond annexatie genoemd. 

“We zijn verenigd”, zo benadrukt Badran. “Ook al zijn hier en daar wat meningsverschillen, zij zijn slechts oppervlakkig en normaal”, aldus het Hamas politbureau-lid tijdens de persconferentie die op Palestina TV werd uitgezonden. “De bezetting heeft een gevecht tegen ons ingesteld dat ons dwingt op een andere manier te opereren”, zo becommentarieerde Hilles de nieuwe samenwerking tussen Fatah en Hamas.

De maandagavond uitgezonden persconferentie volgt op een eerdere verklaring van donderdag. Toen sprak Jibril Rajoub namens Fatah in Ramallah en deed deed Saleh al-Arouri namens Hamas vanuit Beiroet per videoverbinding mee aan de persverklaring waarin samenwerking tussen Fatah en Hamas tegen het Trump-vredesplan werd aangekondigd.

Rond de aangekondigde samenwerking heerst veel scepsis. Tijdens een korte maar bloedige burgeroorlog in 2007 raakte de door Fatah gedomineerde Palestijnse Autoriteit de macht over de Gazastrook kwijt aan Hamas. Ondanks meerdere pogingen tot verzoening en aankondigingen voor nieuwe verkiezingen, is al die jaren weinig veranderd.

“Ons volk was en is sceptisch, en daar zijn ze gerechtvaardigd in”, zo geeft Hilles toe. “Is het dit keer anders? Wij zeggen ja”, aldus het Fatah Centraal Comité-lid. Ook Badran erkent dat eerdere verzoeningspogingen geen impact hebben gehad.

Ondanks de in twee persconferenties aangekondigde samenwerking, is het nog onduidelijk wat deze concreet gaat inhouden. Hilles stelt dan ook dat dit pas het begin is, en er gewerkt wordt aan toenadering tussen de facties. Volgens Badran zal elke actie genomen worden “in de context van nationale consensus”. Het Hamas politbureau-lid stelt dat ook “militair verzet” hieronder toebehoort.

Terreurdaden van Hamas geen probleem voor Fatah

Hussam Badran was eerder leider van de gewapende tak van Hamas op de Westelijke Jordaanoever. Door Israël wordt hij gezien als het terroristisch meesterbrein achter meerdere aanslagen tijdens de Tweede Intifada, waaronder die op de Dolfinarium-discotheek in Tel Aviv en de Sbarro-pizzeria in Jeruzalem in 2001, waarbij tientallen Israëli’s om het leven zijn gekomen. Bij de bomaanslag op de pizzeria in Jeruzalem kwamen zijn ook de ouders en drie kinderen van het Nederlands-Israelische gezin Schijveschuurder vermoord. Badran werd veroordeeld en zat voor zijn terroristische activiteiten vast in een Israëlische gevangenis, maar in 2011 kwam hij vrij als onderdeel van de gevangenenruil voor IDF-militair Gilad Shalit die door Hamas werd vastgehouden.

Ondanks de gruweldaden waar Badran voor verantwoordelijk is, ziet Fatah Centraal Comité-lid Hilles geen problemen om samen met hem op televisie te verschijnen. Hetzelfde kan gezegd worden voor de eerdere persconferentie van Rajoub en en Arouri – het Amerikaanse ministerie heeft vijf miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van Arouri. De Hamas-leider is verantwoordelijk voor verschillende aanslagen, waaronder de kidnapping van en de moorde op drie Israëlische tieners in juni 2014. Desondanks wordt door de Palestijnse facties gesproken van “slechts oppervlakkige” verschillen tussen Fatah en Hamas.