Fatahwint Palestijnse verkiezingen

NOS Nieuws

De nationalistische Fatah-partij van president Mahmoud Abbas is winnaar geworden bij de laatste ronde van de Palestijnse gemeenteraadsverkiezingen. De regerende partij heeft echter wel veel stemmen verloren aan de radicaal-islamitische Hamas. Dat blijkt uit de semi-officiële resultaten.

Fatah heeft volgens de kiescommissie in vijftig van de 84 gemeentes in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever gewonnen. Hamas zwaait de scepter in onder andere Rafah bij de Egyptische grens en Qalqilya op de Westoever.

De door Fatah ingeleverde zetels kunnen een teken zijn dat de partij nog een harde dobber krijgt aan tegenstander Hamas bij de parlementsverkiezingen in juli van dit jaar.

Complicaties

Het succes van Hamas kan wel eens voor complicaties zorgen bij de pogingen van Abbas om het vredesoverleg met Israël weer nieuw leven in te blazen. Fatah wordt beschuldigd van corruptie terwijl Hamas aan geloofwaardigheid heeft gewonnen door religieuze toewijding en liefdadigheid.

Hamas doet dit jaar voor het eerst mee aan de parlementsverkiezingen. Hamas erkent Israël niet en wil de joodse staat zien opgaan in een grote Palestijnse staat.

Ongeregeldheden

De officiële resultaten worden pas naar buiten gebracht als een onderzoek naar ongeregeldheden bij de verkiezing is afgerond. Beide partijen hebben geklaagd over fraude. Buitenlandse waarnemers zeggen dat de verkiezingen in het algemeen eerlijk zijn verlopen.

Boze leden van de al-Aqsa Martelaren Brigades, die zijn gelieerd aan Fatah, hebben zondag nog het kiezersregistratiekantoor van de komende parlementsverkiezingen bezet. Ze zeiden dat Hamas had geknoeid met stembriefjes.