Felle discussie na ‘Concentratiekamp’-uitspraak Amerikaans Congreslid Alexandra Ocasio-Cortez

IN ANDER NIEUWS / Door: ARON VRIELER / 19 jun 2019 EDUCATIE HOLOCAUST VS

Een veroordeling door Alexandra Ocasio-Cortez van het Amerikaanse asielbeleid leidt tot felle discussies over het gebruik van terminologie die geassocieerd wordt met de Sjoa. Met het gebruik van de termen “concentratiekampen” en “never again” heeft ze de aandacht van Amerikaanse politici, Joodse organisaties en historici op zich gevestigd.

Gisteren schreef het congreslid op twitter: “Deze regering heeft concentratiekampen opgezet voor immigranten (…) Dit is geen hyperbool. Het is de conclusie van experts”. Hier voegde ze aan toe: “En voor de krijsende Republikeinen die het verschil niet kennen: concentratiekampen zijn niet hetzelfde als dodenkampen (‘death camps’)”.

De dag ervoor deelde ze een gesproken bericht live via Instagram.

“Ik wil met mensen hierover spreken die bezorgd genoeg zijn met de menselijkheid dat never again iets voor ze betekent”. Verder benadrukte ze: “Een presidentschap dat concentratiekampen inricht is fascistisch”.

Het jonge Congreslid van de Democratische partij, dat als een van de gezichten van progressieve politiek in de VS gezien wordt, heeft hiermee veel kritiek op de hals gehaald, maar ook discussie ontlokt.

Haar statement komt daags na het nieuws dat de Amerikaanse regering minderjarige migranten zal vastzetten in een legerbasis die tijdens de Tweede Wereldoorlog als gevangenkamp voor Japanse Amerikanen heeft gediend. Ook hiernaar verwees Ocasio-Cortez in haar gesproken boodschap. Deze opmerking, tezamen met het noemen van fascisme en het hameren op de term ‘concentratiekampen’ deed velen concluderen dat er sprake is van een ongepaste vergelijking met het de Sjoa.

Kritiek en discussie
Ocasio-Cortez verwijst naar een artikel waarin historica Andrea Pitzer het gebruik van concentratiekampen door de geschiedenis heen behandelt, en concludeert dat deze vandaag de dag in de VS ook worden gebruikt om migranten in op te sluiten. Ocasio-Cortez en Pitzer lijken hierin bijval te krijgen van het Auschwitz Museum. Dat stelt dat Auschwitz slechts “het eind van het proces” is geweest, implicerend dat referenties aan het verleden van Nazisme niet bij voorbaat moeten worden uitgesloten in het debat vandaag de dag.

Van andere mening is het in Jeruzalem gevestigde Holocaustmuseum- en educatiecentrum Yad Vashem. Het laat tegen Ocasio-Cortez weten dat “Concentratiekampen slavenarbeid moesten leveren om de oorlogsinspanningen van de Nazi’s te helpen, terwijl de wreedheid van leven in de kampen het ultieme doel van ‘uitroeiing door arbeid’ diende”.

Ook critici in de Amerikaanse politiek schilderen de uiting van Ocasio-Cortez af als een kwalijk gebrek aan historische kennis. In een veel verspreid bericht stelde de Republican Jewish Coalition: “We hoopten dat Ocasio-Cortez beter weet, maar helaas doet ze dat niet”.

Presidentskandidaat Bernie Sanders toonde zich gematigd. “Ik had deze bewoording niet gebruikt”, benadrukte hij meermaals in een interview.

Ook Sanders wordt gezien als een van de progressieve gezichten van de Democratische Partij. Zelf is hij van Joodse komaf, waarop hij in eerdere optredens heeft laten weten “trots” te zijn.