FIFA-voorzitter Blatter naar regio over schorsingsvoorstel PFA

Sepp Blatter

Voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA reist binnenkort af naar het Midden-Oosten, waar hij met Netanyahu en Abbas wil spreken over de campagne van de Palestijnse voetbalbond (PFA) om de  Israelische voetbalbond (IFA) te laten schorsen. De Palestijnse bond wil dit 29 mei op het FIFA congres in stemming te brengen. Blatter, die binnenkort opnieuw gekozen moet worden, waarschuwt dat deze Palestijnse poging politieke eisen af te dwingen via voetbal een “gevaarlijk precedent” kan scheppen.Hij noemde dit geschil “de grootste uitdaging” tijdens zijn voorzitterschap.

Al Jazeera noemde het ironisch dat PFA voetbalvertegenwoordigers nog steeds van mening zijn dat de door de FIFA gemedieerde overeenkomsten met de IFA over de problemen die Palestijnse voetbalspelers ondervinden niet opgelost kunnen worden door de IFA omdat deze geen invloed heeft op het veiligheidsbeleid van Israel. Het argument dat PFA voorzitter Rajoub ten voetlicht brengt dat de IFA gekapitteld dient te worden voor de belemmering in bewegingsvrijheid van Palestijnse voetbalspelers wond Al Jazeera nog minder hout snijden. Rajoub is namelijk een voormalig veiligheidsfunctionaris op de Westbank die enkele jaren in de Israelische gevangenis heeft gezeten voor terrorisme en voetbal ziet en aanwend als een middel om Palestina als onafhankelijke natie erkend te krijgen.

Rajoub haalt in zijn aantijgingen ook het punt van racisme in het Israelische voetbal aan. Al Jazeera meldt hierover dat de IFA trots kan zijn het enige land in het Midden Oosten te zijn die een actief antiracisme programma te hebben en dat het met regelmaat Israelische voetbalteams op de vingers wijst op dit gebied. Zo moest voetbalvereniging Beitar onlangs punten inleveren vanwege wangedrag van fans op dit vlak.

 

Blatter benadrukte dat Israel geen FIFA-statuten heeft geschonden. Als het schorsingsvoorstel van de PFA zou worden goedgekeurd, zet dit de deur open voor andere landen om het voetbal aan te wenden voor hun politieke doelen. Een schorsing van de IFA zou betekenen dat Israel, die is aangesloten bij de UEFA, niet meer kan meespelen tijdens de Euro 2016 en de bij de bond aangesloten clubs uitgesloten zouden worden van de Europese competitie. De PFA heeft om dit te bereiken driekwart van de stemmen nodig van de 209 nationale voetbalbonden die aangesloten zijn bij de FIFA.

De FIFA is al twee jaar actief om een schikking tussen de twee voetbalbonden te treffen. Blatter toonde zich optimistisch over het vinden van een compromis. Naar eigen zeggen is hij: “hoopvol en positief dat er uiteindelijk misschien een oplossing is”.