Formateur Netanyahu aan tafel met Livni

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 19 feb 2009 IRAN OBAMA VERKIEZINGEN

Likudleider Benjamin Netanyahu wil samen met Kadima en de Arbeidspartij een regering van nationale eenheid vormen. Hij verklaarde dat vrijdag nadat de Israëlische president Peres hem had aangewezen als formateur. “Ik roep Kadimaleider Tzipi Livni en de leider van de Arbeidspartij, Ehud Barak, op en zeg: laten we samenwerken om de toekomst van deIsraëlische staat veilig te stellen.”

Netanyahu heeft zondag al een gesprek met Livni. Peres heeft hem zes weken gegeven om een kabinet te vormen. Livni wees een nationaal kabinet tot nu toe af. Vrijdag benadrukte ze nog eens dat ze niets zietin deze optie. “Ik pas ervoor om een pion te zijn in een regering die ingaat tegen onze idealen”, zei de politica.

Kadima kwam bij de verkiezingen van 10 februari met 28 zetels als winnaar uit de bus. Likud kreeg één zetel minder.
Normaliter zou Livni zijn aangewezen als formateur maar de kansen van Likudleider Netanyahu om een coalitie te smeden, lijken groter. Daaromheeft president Peres Netanyahu hem gevraagd.

Netanyahu ziet in Iran de grootste dreiging voor zijn land. Hij zei datnadat Peres hem had aangezocht als formateur. “Iran wil kernwapens enis de grootste bedreiging van ons bestaan sinds deonafhankelijkheidsoorlog,” aldus Netanyahu.

Donderdag maakte het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) bekend dat Iran aanzienlijk meer uranium heeft verrijkt dan het zelf zegt. De voorraad bedraagt nu 1.010 kilogram laagverrijkt uranium. Die hoeveelheid is voldoende om een atoomwapen te produceren, zij het dat het uranium dan nog wel verder verrijkt moet worden. Van de ruim duizend kilo uranium kan ongeveer 20 kilo splijtstof worden geproduceerd.

Het IAEA baseert zijn cijfers op waarnemingen van inspecteurs vanhet agentschap. Zij ontdekten het extra uranium tijdens hun jaarlijkse controle van de Iraanse uraniumverrijkingsinstallatie in Natanz.

In Iran staan nu volgens het IAEA 5.600 centrifuges voor de bewerking van uranium. Daarvan zijn er 4.000 in gebruik. Directeur Mohamed El Baradei gaf eerder deze week aan dat de volledige capaciteit om politieke redenen niet wordt benut. Daarmee gaf hij waarschijnlijk een aanwijzing dat Teheran een gebaar wil maken naar Obama, die in is voor een nieuw diplomatiek initiatief ten aanzien van Iran.