Frankrijk voor het eerst top-immigratieland Israel

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 10 sep 2014 ANTISEMITISME GAZA TERRORISME VS

immigratie israelFrankrijk is het land waarvandaan in de eerste negen maanden van 2014 de meeste mensen naar Israël zijn geëmigreerd. Dat maakte het Israelische Ministerie van Integratie bekend. Het is de eerste keer dat Frankrijk bovenaan staat op deze lijst, waar dat in 2013 nog de Verenigde Staten was.

In totaal trokken 4.566 Joden uit Frankrijk naar Israel, meer dan uit onrustige landen als Oekraïne (3.252) en Rusland (2.632). Ook de VS bleef achter Frankrijk steken met een totaal van 2.218 Joodse immigranten. Vanuit Nederland emigreerden er in dezelfde periode slechts 43 mensen naar Israël.

Naar verwachting zullen er in heel 2014 5.500 Franse emigranten naar Israel vertrekken, hetgeen maar liefst 1% van de totale Joodse gemeenschap in Frankrijk is. Met name in juli en augustus vond er een emigratieboost naar Israel plaats van 2.000 mensen. Dat komt vooral omdat de zomer het jaargetij is waarin mensen traditioneel gezien het vaakst emigreren.

Andere belangrijke redenen, naast het maken van ‘aliyah’, waarom er zoveel Joden uit Frankrijk vertrokken, zijn de economische crisis en de toename van rabiaat antisemitisme in de Franse samenleving, vooral tijdens ‘Operatie Protective Edge’ in Gaza.

Zo vonden er in juli in Parijs intifada-achtige taferelen plaats waarbij pro-Palestijnse jongeren al rellend door de straten trokken met brandbommen en stenen. Enkele Joodse winkels werden compleet vernield en er werden ook verwoede pogingen gedaan om hetzelfde te doen met verschillende synagogen in de Joodse wijk Sarcelles. Dit werd echter voorkomen door de politie. Ook werden er leuzen geroepen als ‘Dood aan de Joden’, ‘Dood aan Israel’ en ‘Wij zijn allemaal Mohamed Merahs’ (terrorist die in 2012 aanslag pleegde op Joodse school).

Om de emigranten alvast op weg te helpen heeft het ‘l’Agence Juive’ in Frankrijk een integratieplan gekregen van de Israelische overheid. Zo is het bijvoorbeeld handig om van tevoren een taalcursus Ivriet te volgen en te zorgen dat je Franse diploma’s in Israel geaccrediteerd zijn.

Dit jaar vertrokken 4.566 Joden uit Frankrijk naar Israel, meer dan uit bijv. Oekraine (3.252), Rusland (2.632) en de VS (2.218). Voornaamste redenen van de Franse uittocht waren de economische crisis en antisemitisme. Uit Nederland vertrokken 43 mensen.