Frans parlement gaat onderzoek openen naar strafzaak Halimi

De Assemblée Nationale gaat een parlementaire enquête openen naar de strafzaak die volgde op de moord op Sarah Halimi. Dit onderzoek komt op aandringen van Meyer Habib (Union des démocrates et indépendants) die deze commissie ook zal gaan voorzitten.

De 65-jarige Franse Joodse huisarts Sarah Halimi werd in 2017 vermoord. (Simon Wiesenthal Center)

De moord op Sarah Halimi veroorzaakte in 2017 een schokgolf door de Frans-Joodse gemeenschap. Halimi werd vermoord door haar buurman, Kobili Traoré, die haar mishandelde terwijl hij “Allahu akbar” schreeuwde, en haar uit haar raam smeet. Naderhand proclameerde hij dat “Satan had vermoord”. Voor vele Franse Joden was deze moord nieuw bewijs voor het groeiende antisemitisme in het land.

Na de moord duurde het ellenlang voordat de moord werd gezien als antisemitisch, dit tot afgrijzen van de Joodse gemeenschap in Frankrijk. De Franse regering erkende het antisemitische motief, maar de rechters verklaarden Traoré ontoerekeningsvatbaar wegens een cannabispsychose. Het besluit van de rechters werd bekrachtigd door het Hof van Cassatie in 2021, ondanks demonstraties in Parijs, Tel Aviv, New York, en op initiatief van CIDI in Den Haag. Na de zaak stelde president Macron dat hij zou aansturen op wetswijzigingen, om zo een toekomstige vergelijkbare uitspraak onmogelijk te maken.

De Frans-Israelische Meyer Habib, lid van de liberale centrumpartij UDI, gebruikte samen met Constance Le Grip (Les Republicains) het jaarlijkse recht van partijen in de Assemblée Nationale om een enquête aan te vragen. Hij kreeg daarbij steun van zijn partijgenoten en 80 andere parlementariërs, waaronder van het liberale La Republique en Marche van president Macron. Volgens Habib zal de enquêtecommissie “licht schijnen op verschillende misstanden bij politie en justitie, die bleken tijdens de affaire Sarah Halimi.”

De parlementaire enquête kan gedurende zes maanden onder meer agenten, rechters, getuigen en bewindspersonen ondervragen over de gebeurtenissen rond de zogeheten ‘affaire Sarah Halimi’.