Frans rapport: Arafat niet vergiftigd

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 4 dec 2013 PA

arafatDe Palestijnse leider Yasser Arafat stierf in 2004 een natuurlijke dood als gevolg van een infectie, stellen Franse geleerden in een gelekt rapport: vergiftiging is uitgesloten volgens deze Franse onderzoekers. Arafat overleed in Frankrijk. De conclusies van het nog niet gepubliceerde Franse rapport zijn in tegenspraak tot een eerder rapport van Zwitserse wetenschappers, die zeiden ‘onverwacht hoge acitiviteit’ van polonium te hebben aangetroffen in zijn lichaam.

Arafat werd vorig jaar opgegraven voor onderzoek, vanwege hardnekkige geruchten dat hij zou zijn vergiftigd. In Arabische kring werd daarvoor Israel als dader aangewezen; de Israelische regering heeft dit altijd ontkend. Begin deze maand nog wees de Israelische ambassadeur Haim Divon in een interview met Nieuwsuur het Zwitserse rapport als “niet serieus” van de hand. Israel had geen enkel belang bij het vermoorden van Arafat, zei hij, en Arafat had ook in eigen kring veel tegenstanders. Divon wees erop dat verschillende ruzieënde facties elk eigen onderzoeksteams hebben ingeschakeld.

Een woordvoerder van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een reactie dat het Franse rapport “geen verrassing” was. Tawfiq Tirawi, hoofd van een PA-onderzoek naar Arafats dood, wilde geen commentaar geven en zei dat het rapport eerst bestudeerd moest worden.