Franse politie heropent onderzoek naar dodelijk ongeluk Jeremy Cohen

Jeremy Cohen (31) overleed in februari nadat hij in de Parijse voorstad Bobigny werd aangereden door een tram. Nieuw opgedoken videobeelden tonen aan dat een mogelijk antisemitisch aspect tot zijn dood leidde. Dit is eerder door politie en justitie over het hoofd gezien en daarom is het onderzoek nu heropend.  

Volgens zijn familie droeg Cohen gewoonlijk een kippa, ook in het openbaar. Zijn witte kippa werd bij hem gevonden na zijn tragische dood. Ook had Cohen een handicap, die weliswaar niet zichtbaar was, maar wel zijn gedrag kon beïnvloeden, zo lieten zijn vader en broer weten in een uitzending vorige week van de Frans-Joodse zender Radio Shalom.  

Ze vonden het dan ook opmerkelijk dat al snel naar buiten werd gebracht dat het bij Jeremy’s dood om een tragisch verkeersongeluk zou gaan. Volgens zijn broer trok de politie die conclusie, ondanks de vaststelling dat het camerasysteem van de tram op dat moment niet werkte, en dus geen inzichten kon bieden in de omstandigheden van het ongeluk.

Video van getuige
De familie besloot zelf op zoek te gaan naar beelden en getuigenverklaringen. Ze riepen buurtbewoners op, door middel van flyers, om zich te melden als zij iets met betrekking tot zijn dood gezien hadden. 

Dat leverde een video op van een toerist uit Dubai, die filmde hoe Cohen op straat werd mishandeld door een groep jonge mannen. Van één van hen kreeg hij zware klappen te verduren, waarna hij wegvluchtte richting de trambaan.

Vlak na het incident is de aanrijding te zien, waarop Cohen bewegingloos naast de tram blijft liggen. Dat gedeelte is in de video hieronder eruit geknipt:

De beelden zijn meteen ter beschikking gesteld aan de politie. “We vragen hulp om licht te werpen op deze zaak. We willen samenwerken om de waarheid te achterhalen”, zei broer Raphael in de radio-uitzending.

Zijn vader Gerald voegde toe: “Waarom is het de familie die bewijs moet leveren aan de politie? Als we dit niet hadden gedaan, hadden we de waarheid nooit achterhaald. We willen gerechtigheid voor onze zoon Jeremy”.

Beiden benadrukten dat het niet zeker is of Jeremy’s kippa de aanleiding was voor zijn agressors om hem aan te vallen, en dat op de beelden niet te zien is of hij de kippa droeg op het fatale moment.

Zaak die doet denken aan Sarah Halimi raakt gevoelige snaar
De beelden en het nieuws over het nalatige onderzoek zorgen voor veel opschudding op sociale media. Volgens de krant Le Figaro heeft het Franse OM een persbericht uitgestuurd waarin gesteld wordt dat er wel al een formeel onderzoek loopt naar de hypothese dat Cohen werd opgejaagd. Tegen die tijd hadden andere kranten, waaronder Le Parisien, echter al bericht dat het om een verkeersongeluk zou gaan.  

De affaire raakt een gevoelige snaar in de Franse samenleving. Het nieuws over het heropende onderzoek kwam op 4 april, precies vijf jaar na de moord op de Joodse Sarah Halimi. Zij werd op brute wijze in haar appartement om het leven gebracht door haar buurman, die antisemitische leuzen schreeuwde tijdens zijn daad, maar niet is vervolgd omdat hij op dat moment in een cannabispsychose verkeerde. De overduidelijk morele tekortkoming in het Franse rechtssysteem was aanleiding voor grote demonstraties, in Frankrijk maar ook daarbuiten.

Ook speelt een rol dat de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen (de eerste vierkiezingsronde vindt plaats op 10 april) in volle gang is. Een medewerker van president Macron heeft met de ouders van Cohen gesproken om condoleances over te brengen.

Vrijwel alle kandidaten voor de verkiezingen hebben hun verontwaardiging over de dood van Cohen gedeeld op Twitter. De rechts-radicale Zemmour en Le Pen bekritiseren beide de “stilte” rondom de affaire en vragen zich hardop af of het om een antisemitisch incident gaat.