Friese gemeente presenteert nieuwe gemeentevlag na overleg CIDI

IN NEDERLAND / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 2 sep 2021 FRIESLAND
De gemeente Noardeast-Fryslân (Noordoost-Friesland) heeft besloten over een nieuwe gemeentevlag, nadat hun vorige vlagontwerp leidde tot ophef in maart. Een grote, gele, zespuntige ster deed verschillende klagers bij CIDI en de gemeente denken aan de beruchte Jodenster, voor velen hét symbool van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

nieuwe gemeentevlag gemeente noardeast fryslan

Nu geldt de zespuntige ster, vooral in de omgeving van Noardeast-Fryslan, ook binnen de Nederlandse heraldiek als de Stella Maris, een symbool voor zeevaarders al bekend sinds de oudheid. De Hoge Raad van Adel, het adviesorgaan voor heraldiek in Nederland, zag dan ook op heraldieke gronden geen probleem met de vorige gemeentevlag. Zij waren minder bekend met de modernere implicaties van het symbool.

De in maart gepresenteerde gemeentevlag van Noardeast-Fryslân riep ongelukkige historische associaties op.

Vlag snel vervangen na ophef

De nieuw samengevoegde Friese gemeente Noardeast-Fryslân, bestaande uit de stad Dokkum en verschillende omliggende plaatsen, heeft nooit een al te grote Joodse gemeenschap gekend. Enkele leden van de Nederlandse Joodse gemeenschap namen woedend contact op met CIDI over de vlag toen zij erover lazen, en met Friese antidiscriminatievoorziening Tumba. “Dat die vlag door zoveel bestuurslagen heen is geweest, zonder dat iemand de implicaties ervan zag, dat geloof je toch niet?”, mopperde ene heer Van Gelder (naam gewijzigd) indertijd. Uit gesprekken met de burgemeester en verschillende ambtenaren bleek dat er echt niemand binnen de gemeente iets anders in de ster zag dan een symbool van de regio, en vooral erg schrokken toen zij hoorden wat anderen in de gele ster zagen. “Nu je het zegt, zie ik het ook!”

De gemeente Noardeast-Fryslan trad snel in actie, en verklaarde onmiddellijk het gehekelde ontwerp aan te zullen passen. Burgemeester Johannes Kramer nam contact op met onder meer CIDI en de heer Van Gelder. CIDI kan alleen maar waarderen hoe snel dat gegaan is.

Nieuwe zespuntige gele ster géén Jodenster

Enkele maanden later nam de gemeente contact op met CIDI en Tumba, of een nieuw vastgesteld ontwerp van de vlag nu wél door de beugel kon. De zespuntige ster die er nu op staat, is dusdanig anders van ontwerp dat hij veel minder doet denken aan het symbool dat Joden tijdens de oorlog op hun kleren moesten naaien, was uiteindelijk de consensus. De punten zijn beduidend puntiger. Vlaghobbyisten uit de omgeving hechtten zeer aan zowel het aantal punten als de kleur van de ster, zoals zij ook aan CIDI lieten weten, dus dit lijkt een redelijk compromis. 

De beruchte Jodenster uit de Tweede Wereldoorlog.

CIDI waardeert vooral de gemeente na hun aanvankelijke PR-blunder dit heel graag recht wilde zetten en contact opnam, ook over vervolgstappen. Nu het toch echt over een zichtbaar ander symbool gaat, konden CIDI en Tumba leven met het nieuwe vlagontwerp. Hopelijk is het Nederlandse publiek het hiermee eens, en zal de vlag van een Friese gemeente met zo’n 45.000 inwoners niet meer een onderwerp van nationale controverse zijn.