FVD wederom kritisch op Nederlandse waarschuwingen aan Israel

De Tweede Kamerfractie van Forum voor Democratie (FVD) uit deze week wederom kritiek op Nederlandse waarschuwingen aan het adres van Israel. In woensdag gepubliceerde Kamervragen vraagt Thierry Baudet aan ministers Blok en Kaag waarom Nederland dreigementen heeft geuit naar aanleiding van de Israelische plannen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. In zijn Kamervragen vraagt de FVD-leider ook opnieuw aandacht voor het feit dat Nederlandse diplomaten in Tel Aviv wonen en voor de financiering van omstreden NGO’s in Israel en de Palestijnse gebieden.

Het is niet voor het eerst dat Baudet zijn ongenoegen uit over het Nederlandse beleid ten opzichte van de Joodse staat: begin maart vroeg hij zich ook al af of kritiek op Israelische bouwplannen in het Nederlands belang is, nadat Nederland zich uitsprak tegen woningbouw in Jeruzalem.

‘Ernstige gevolgen’
Het Israelische coalitieakkoord, dat op dit moment in de maak is, bevat plannen om Israelisch recht toe te passen op Israelische dorpen en steden op de Westoever. Nog voordat de onderhandelingen rond waren, kwam er echter al een reactie vanuit Europa. Elf Europese ambassadeurs – waaronder de Nederlandse – waarschuwden Israel vorige week dat als de Joodse staat overgaat tot annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever, dit “ernstige gevolgen” zal hebben.

Dat dreigement is tegen het zere been van Forum voor Democratie. De partij wil van ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) weten waarom zij “dergelijke inmenging in de binnenlandse formatie-aangelegenheden” legitiem vinden. “Hoe zou u reageren als de Israelische ambassadeur zich in de Nederlandse kabinetsformatie met binnenlandse thema’s zou bemoeien?,” zo schrijft Baudet.

“Indien de te formeren Israelische eenheidsregering de dorpen en steden in betwist gebied onder Israelisch burgerlijk recht in plaats van militair recht stelt, zou dat volgens u de Nederlandse belangen schaden?,” vervolgt hij. Meer specifiek vraagt de FVD-leider zich af of het Arabisch-Israelisch conflict invloed heeft op onze binnenlandse veiligheid.

Diplomaten en hulpgelden
In de Kamervragen wordt ook ingegaan op de woonplaats van diplomaten. Nederlandse diplomaten in de Palestijnse stad Ramallah zijn woonachtig in Oost-Jeruzalem, maar Nederlandse diplomaten in Tel Aviv zijn niet woonachtig in West-Jeruzalem, zo bleek eerder uit antwoorden op Kamervragen. Volgens het FVD-Kamerlid is hierdoor sprake van asymmetrie. Deze vooringenomenheid zou de indruk wekken dat Nederland vindt dat Jeruzalem meer aan de Palestijnen toebehoort dan aan Israel. Als het aan Baudet ligt verhuizen de medewerkers van de Nederlandse ambassade in Israel daarom naar West-Jeruzalem.

Ook Nederlandse hulpgelden aan Palestijnse NGO’s kunnen op kritiek rekenen. Volgens Forum voor Democratie is er niet genoeg openheid over de besteding van het geld, en bestaat er de vrees dat er nog steeds Nederlands belastinggeld terecht komt bij radicale Palestijnse organisaties. Op transparantiewebsite OpenAid.nl, waar de besteding van ontwikkelingshulp inzichtelijk wordt gemaakt, is te zien dat Nederland nog altijd miljoenen overmaakt naar NGO’s in de Palestijnse gebieden. Bij sommige projecten wordt echter geen openheid gegeven over de inhoud van de projecten en de uitvoerende NGO’s.

Dit gebrek aan openheid zorgt ervoor dat de Tweede Kamer niet kan controleren of er gehoor wordt gegeven aan de motie-Van der Staaij uit 2016, aldus FVD. Volgens deze motie mogen er geen Nederlandse subsidies gaan naar organisaties die een boycot van Israel promoten. In zijn Kamervragen vraagt Baudet daarom of Blok en Kaag voortaan “volledige openheid” willen geven over door Nederland gesubsidieerde projecten in Israel en de Palestijnse gebieden.

Afbeelding: Roel Wijnants