Gabriel Bach op 94-jarige leeftijd overleden

IN ANTISEMITISME / Door: LUUK SMIT / 18 feb 2022 BACH EICHMANN HOLOCAUST

Droevig nieuws: Op een zeer respectabele leeftijd van 94 is Gabriel Bach (1927-2022) overleden. Hij was een van de aanklagers in het proces tegen nazi-kopstuk Adolf Eichmann in de jaren ’60. Bach was een van de grote strijders tegen antisemitisme. Moge zijn herinnering tot zegen zijn.

Van het hele team dat destijds verantwoordelijk was voor de veroordeling van Eichmann, is nu ook de laatste betrokkene overleden. Dat team wist Eichmann veroordeeld te krijgen voor zijn misdaden in de Holocaust, nadat hij eerder vanuit Argentinië naar Israel was ontvoerd door de Mossad. Het was Bach die door de verdediging van Eichmann heen prikte.

Bach groeide op in de Weimarrepublik en verbleef kort in Nederland. Als jonge Duitse vluchteling zat hij een tijdje op het Amsterdamse Vossius Gymnasium. Net voor de oorlog Nederland bereikte vertrok hij naar het toenmalige Britse Mandaatgebied Palestina, het huidige Israel, en ging bij de Haganah. Niet veel later studeerde hij rechten in Jeruzalem. Begin jaren ’60 was hij dus betrokken bij de zaak tegen Eichmann, waarmee de Holocaust centraal kwam te staan in het collectieve geheugen van Israel.

In de jaren ’70 was hij staatsaanklager en in 1982 werd hij benoemd tot het Hooggerechtshof, welke hij in 1997 verliet. Daarna zou hij met name lezingen geven en Israel vertegenwoordigen op conferenties en bijeenkomsten. Bach was getrouwd en had een dochter en twee zonen.

Bach was een begenadigd spreker en sprak in Israel regelmatig met deelnemers aan de CIDI-reizen. In 2012 was Gabriel Bach, op uitnodiging van CIDI, in Nederland. Dit was een ontroerend bezoek.

 

Een videoverslag van Bachs lezing in 2012: