Gantz: relaties Israël en Nederland gaan verder versterkt worden

De “geweldige bilaterale relaties” tussen Israël en Nederland gaan verder versterkt worden. Dat laat de nieuwe Israëlische minister van Defensie en plaatsvervangend premier Benny Gantz weten na een telefoongesprek met de Nederlandse premier Mark Rutte.

Afgelopen zondag is de nieuwe Israëlische regering beëdigd. Benjamin Netanyahu (Likoed) blijft aan als premier, met Benny Gantz (Blauw-Wit) naast defensieminister als plaatsvervanger. Over achttien maanden zal de leider van Likoed de rol van minister-president overdragen de voorman van Blauw-Wit. 

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft met zowel Netanyahu als Gantz gebeld om hen te feliciteren met de nieuwe regering in Israël. Op Twitter laat Gantz weten met Rutte te hebben gesproken over de “huidige uitdagingen en kansen in het Midden-Oosten”. De twee hebben geconcludeerd “de geweldige bilaterale relaties tussen Israël en Nederland verder te gaan versterken”.

Nederland sluit zich aan bij ‘grote zorgen’ van EU

Rutte “herbevestigt” op Twitter de vriendschap tussen Nederland en Israël. De premier “onderstreept dat Nederland geen andere optie ziet dan een met de Palestijnen onderhandelde tweestatenoplossing”. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok spreekt ook opnieuw steun uit voor een “onderhandelde tweestatenoplossing”, en verwijst naar het recente statement van EU-Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell.

In zijn felicitaties aan de nieuwe Israëlische regering, spreekt Borrell met “grote zorgen” over een provisie van het regeringsakkoord dat de mogelijkheid geeft tot annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever. Zoals hij de afgelopen weken al vaker heeft gedaan, roept de Hoge Vertegenwoordiger Israël op geen eenzijdige acties te ondernemen die volgens de EU in strijd met internationaal recht zijn.

Gantz neemt stokje over van Bennett

De nieuwe Israëlische minister van Defensie neemt het stokje van Naftali Bennett over in een tijd van oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Iran en zijn proxies blijven doorgaan met het zich ingraven en bewapenen in Syrië, en de Israëlische luchtmacht treedt hier intensiever tegen op. “Ook al is Iran begonnen aan een proces van terugtrekking uit Syrië, moet de klus afgemaakt worden”, aldus Bennett.

Op Twitter laat de nieuwe Israëlische minister van Defensie weten dat er genoeg gepraat is, en dat het “tijd voor actie” is.