Gaza-demonstratie loopt uit in ‘Anti-Joods protest’

Gaza demo Den HaagEen pro-Gaza demonstratie georganiseerd door aanhangers van ISIS (Islamic State of Iraq and al-Sham) is gister in de Haagse Schilderswijk uitgelopen in  een ‘anti-Joodse demonstratie’, bericht NOS. Verschillende media berichten dat tijdens de “Gaza-demonstratie” meerdere antisemitische uitingen zijn gedaan.

Verslaggevers die op de demonstratie aanwezig waren hoorden de, deels gemaskeerde, demonstranten roepen: “Vuile Joden! Go to hell, Israel!”, “heilig land aan de vuile Joden gegeven”, en “Joden moeten terug naar het riool waar ze uit zijn gekomen”. Bovendien is ook op film te horen hoe “lang leve Hitler” wordt geschreeuwd en de uit het voetbal overgewaaide leus ‘Wie niet springt is een Jood’. Meerdere nieuwsbronnen melden dat aan het einde van demonstratie ook de Hitlergroet is gebracht.

Ook in het Arabisch werden meerdere antisemitische scheldkoren gebezigd, waaronder: “Alla Hi yahud, almoud almdou al i Yahud” en de beruchte Khaybarstrijdkreet: “Khaybar Khaybar, ya yahud, Jaish Muhammad, sa yahud”: O Joden, het leger van Mohammed zal terugkeren – een verwijzing naar een historische massamoord op de Joden in Medina (onder wie Khaybar), opgevat als oproep tot jodenmoord. Dit is op video vastgelegd.

Op film is niet te zien dat de politie ingrijpt, terwijl zij wel aanwezig zijn en door journalisten worden aangesproken op strafbare handelingen.

Een verslaggeefster van GeenStijl schrijft op Twitter: “Zwaar bedreigd en belaagd, door politie ontzet en afgevoerd”.

Tijdens de demonstratie in Den Haag had CIDI nog overleg met de woordvoerder van de burgemeester in Den Haag. Die verzekerde dat indien er grensoverschrijdend gedrag zou plaatsvinden er zou worden ingegrepen. De politie heeft niemand gearresteerd. Aan Omroep West liet een woordvoerster van de gemeente Den Haag weten ´geen signalen te hebben gekregen van overschreden grenzen´.

Ahmed Marcouch, van de Partij van de Arbeid, heeft op Twitter laten weten: “Onacceptabel! Journalisten bedreigen en racistische uitingen zijn strafbaar. Ook als het tijdens demonstratie gebeurt. Opsporen die hufters!”

Joram Van Klaveren  (Groep Bontes/Van Klaveren) heeft vandaag naar aanleiding van de demonstratie vragen aan minister Opstelten gesteld. Onder meer welke maatregelen de minister neemt om personen die antisemitische uitingen hebben gedaan op te sporen en te vervolgen.

Oproep CIDI
CIDI heeft in een persbericht burgemeesters opgeroepen antisemitische uitingen niet te tolereren. Burgemeesters en politiek Den Haag dienen krachtig afstand te nemen en maatregelen om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Klik hier voor het volledige persbericht

Update 25/7

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten beeldonderzoek te doen naar aanleiding van de demonstratie. Door de politie zijn beelden met geluidsopnamen van de demonstratie gemaakt onder andere met als doel om eventuele strafbare feiten ook achteraf nog te kunnen vaststellen. De beelden zijn veiliggesteld en zullen worden uitgekeken met een tolk om de Arabisch uitgesproken teksten te vertalen. 

Update 25/7 17:03

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) heeft samen met de SGP en het CDA Kamervragen gesteld over het gedogen van antisemitisme en de bedreiging van journalisten bij de Gaza-demonstratie in Den Haag. Klik hier voor de Kamervragen.

 

 

 

 

Afbeelding: Frank Verhoef