Gazaanse elektriciteitscentrale werkt weer

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 17 mrt 2014 EGYPTE GAZA HAMAS PA

energiedatumDe enige elektriciteitscentrale in Gaza draait vanaf vandaag weer op volle toeren. Dankzij een financiële gift van Qatar heeft Israel toestemming verleend om grote hoeveelheden brandstof ten bate van de centrale in de kuststrook toe te laten. De centrale staat garant voor de productie van 30 procent van de totale energiebehoefte in Gaza. Egypte en Israel leveren ook direct stroom aan Gaza.

Woordvoerder van de elektriciteitscentrale, Jamal Dardasawi, zei tegen het officiële PA persagentschap Ma’an dat het dankzij de levering van deze hoeveelheid brandstof het weer mogelijk is om de stroomvoorziening voor huishoudens in Gaza te normaliseren. De Hamas-woordvoerder van de Gazaanse Energie Autoriteit Abu Al-Amrain zei: “De centrale is weer operabel”.

Een woordvoerder van COGAT, de dienst binnen het Israelische ministerie van Defensie die verantwoordelijk is voor de goederenstroom bij grensovergang met Gaza, bevestigde dat er zondag 100.000 liter brandstof voor de elektriciteitscentrale via de Kerem Shalom grensovergang is toegelaten. De PA woordvoerder in Ramallah, Raed Fattouh, zei tegen Reuters dat Israel zondag al 110.000 liter brandstof naar de Gazaanse centrale heeft kunnen pompen en daar vandaag nog eens 500.000 liter aan zal toevoegen.

De planning was om zondag al 500.000 liter brandstof door te voeren naar de centrale, maar dit doel is niet helemaal gehaald. Vooral onenigheid tussen ambtenaren van Hamas en die van de PA zouden hier debet aan zijn. Brandstoflevering aan de elektriciteitscentrale van Gaza wordt gecoördineerd door de PA, in samenspraak met Israel. De PA faciliteert de levering omdat Hamas Israel niet erkent. Tot voor kort weigerde Hamas gas te laten aanvoeren via Israel en draaide de centrale op brandstof die vanuit Egypte werd binnengesmokkeld.

De energiecrisis in Gaza kwam tot een hoogtepunt tijdens de Egyptische veiligheidscampagne in de Sinai, die startte in juli 2013 nadat het huidige regime de macht overnam van Moslimbroeder president Morsi. Sindsdien heeft Egypte al 1370 smokkeltunnels die naar Gaza leiden vernietigd. De tunnels worden niet alleen gebruikt voor wapensmokkel maar ook voor consumptiegoederen, onder andere benzine en auto’s. De recente toename van raketbeschietingen op Israel vanuit de Gazastrook heeft ertoe geleid dat ook Israel de goederenstroom naar de Hamas-enclave aan extra controles blootstelt.