Gazaanse terreurtunnel stort in, 11 Hamas-leden bedolven

IN ISRAEL / Door: MIKE DURAND / 29 jan 2016 EGYPTE GAZA HAMAS RAKETTEN

Leden van de militante vleugel van Hamas ontvoerders van Gilad ShalitDoor zware regenval in het zuiden van Israel en de Gazastrook is een ondergrondse tunnel van Hamas ingestort.

Hierdoor werden 11 Hamas-leden bedolven en zijn er zeker 7 doden gevallen. Tijdens de vorige Gazaoorlog in 2014 heeft Israel het merendeel van de tunnels die vanuit de Gazastrook leiden naar Israel kunnen vernietigen. De tunnels dienen om Israel te infiltreren voor aanvallen of voor het kidnappen van burgers. Israelische functionarissen waarschuwen nu dat Hamas in staat is gebleken een nieuw netwerk van tunnels aan te leggen, wat een groot gevaar inhoudt voor bewoners van Zuid-Israel.

Zeven Hamas-extremisten vonden de dood toen een tunnel instortte bij de oostgrens van de Gazastrook met Israel, verklaarde een woordvoerder van de militaire tak van Hamas, de Izzedine al-Qassam Brigades, gisteren. De instorting vond volgens de verklaring al plaats op dinsdagavond als gevolg van zware regenval en het heeft zeker twee dagen gekost om de lichamen te vinden en uit te graven. Vier van de elf tunnelgravers zouden de instorting volgens de woordvoerder hebben overleefd.

In moskeeën in de Gazastrook werd massaal gerouwd om het verlies van de “martelaren van de voorbereiding”, zoals veel Imans hen noemden en roemden. De Hamaswoordvoerder zei verder: “De vaders van deze martelaren zullen trots zijn” en “de wereld is getuige is van de durf van onze mensen en ons land om de bezetter aan te vallen.”

Israel heeft na afloop van de Gazaoorlog in 2014 herhaaldelijk gewaarschuwd dat er veel activiteit te zien was langs de grens, een teken dat Hamas bezig is met de reconstructie van de tunnels. De Israelische politicus Yair Lapid, leider van de Yesh Atid-partij, zei deze week dat ‘een volgend conflict in het Noorden of het Zuiden van Israel slechts een kwestie van tijd is’. Hij gaat ervan uit dat er “zeker 1000 mensen op het moment bezig zijn om terreurtunnels te graven”, waarvan een aantal onder de grens met Israel door.

Aan de Egyptische kant van de Gazastrook worden ook vele tunnels gegraven en de regering van Egypte zet hard in op de vernietiging van de tunnels, omdat er met grote regelmaat aanslagen zijn op Egyptische veiligheidstroepen in de Egyptische Sinai-woestijn bij de grens met Gaza. Egypte blaast de ontdekte tunnels op of laat ze vollopen met zeewater. Ook wordt er een gracht gegraven langs de grens met Gaza, die het de extremisten moeilijk maakt tunnels te graven naar Egypte.