Geen EU-geld voor Palestijnse NGO Badil die weigert terreur af te zweren

De Europese Unie heeft besloten geen subsidie te verstrekken aan een Palestijnse NGO, omdat deze weigert terrorisme af te zweren. Het gaat om de omstreden organisatie Badil, die eerder ook financiële steun uit Nederland ontving. Dat meldt de organisatie deze week zelf op haar website. Badil ging niet akkoord met de vorig jaar geïntroduceerde voorwaarde dat er geen EU-geld terecht mag komen bij terreurgroepen. Daarmee loopt de groep nu 1,7 miljoen euro mis, die de EU eerder had toegezegd voor een project met als doel “de Israelische mensenrechtenschendingen en internationale misdaden” in Jeruzalem bloot te leggen.

Badil kwam eerder ook al in opspraak vanwege steun voor de boycotcampagne tegen Israel en het propageren van antisemitisme. Zo gaf Badil in het verleden een kunstenaar die een antisemitische cartoon had gemaakt 600 dollar prijzengeld voor dit werk (afbeelding linksboven), stelt de NGO zionisme gelijk aan racisme en mag volgens Badil Israel niet bestaan als Joodse staat.

Terreurorganisaties

De afgelopen maanden ontstond ophef over de in 2019 ingevoerde expliciete subsidievoorwaarde dat er geen Europees geld terecht mag komen bij organisaties die door de EU zijn aangemerkt als terreurgroep. Het gaat bijvoorbeeld om terroristische groeperingen als Hamas, Islamitische Jihad en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Begin januari stuurden meer dan 130 Palestijnse organisaties, waaronder Badil, een klachtenbrief aan de EU. De terreurgroepen zouden volgens hen slechts “politieke partijen” zijn.

In reactie hierop stelde de Europese Unie de Palestijnse ‘mensenrechtenorganisaties’ gerust. EU-vertegenwoordiger Sven Kühn von Burgsdorff liet begin mei weten dat de organisaties die op de zogenaamde restrictieve lijsten staan alleen niet direct mogen profiteren van de subsidie. Als een bij een NGO werkzaam individu tevens geaffilieerd is aan een terreurorganisatie, is er echter geen probleem. Oftewel: Palestijnen die lid zijn van een terroristische organisatie of deze steun verlenen, zouden niets te vrezen hebben van de EU wat betreft subsidies voor de ‘mensenrechtenorganisaties’ waar zij tevens werkzaam voor zijn.

De brief van Von Burgsdorff viel niet in goede aarde in Jeruzalem. Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken riep nog dezelfde week EU-ambassadeur Emanuele Giaufret op het matje. “We eisen dat de EU onmiddellijk stopt met alle steun, financieel of op welke manier dan ook, aan elke factor die terrorisme direct of indirect steunt”, zo reageerde minister Yisrael Katz. In het gesprek liet Giaufret weten dat er “op geen enkele wijze” steun verleend wordt aan partijen die op de restrictieve lijst staan. Deze bewering staat echter lijnrecht tegenover wat Von Burgsdorff eerder stelde.

Onderzoek

Na het gesprek in Jeruzalem liet EU-commissaris Olivér Várhelyi (Buurlanden en Uitbreiding) een maand geleden een onderzoek instellen. Volgens de commissaris wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijke financiering van terrorisme, en wordt bij iedere zorg meteen actie ondernomen. “Zolang er EU-fondsen bestaan kan dit niet gebeuren,” aldus Várhelyi. “Dit wordt niet getolereerd. En als het wel gebeurt, moet dat rechtgezet worden. Ik zal er zelf op toezien dat dit wordt gedaan en geregeld.”

De uitspraken van Olivér Várhelyi lijken geen holle frasen te zijn geweest. Op 12 juni liet de Europese Unie aan de anti-Israelische NGO Badil weten dat de financiering van het project ‘Mobilizing for Justice in Jerusalem‘ wordt ingetrokken. De weigering van Badil om de antiterreurclausule te tekenen was reden voor de EU om de beloofde 1,7 miljoen euro niet over te maken. Goed nieuws, gezien het feit dat Badil niet alleen de anti-Israelische BDS-campagne (Boycot, Desinvesteren en Sancties) promoot, maar tevens Israels bestaansrecht blijft ontkennen en rabiaat antisemitisme promoot. Nederland zette de financiering van Badil, via het omstreden HR/IHL Secreteriat, om die reden na lang tegensputteren reeds eind 2018 stop.

Badil liet in een reactie weten principiële bezwaren te hebben tegen de eis om afstand te houden van terrorisme. In een statement schrijft de organisatie dat de EU “het Palestijnse gevecht tegen onderdrukking criminaliseert”. Volgens Badil zou de antiterreurclausule, zoals opgenomen in zoveel subsidiecontracten, tot stand zijn gekomen onder druk van de “zionistische lobby”. Badil eist dat alle Palestijnse organisaties die Europese subsidies ontvangen het geld nu weigeren, en roept op om nooit contracten te tekenen waarin wordt gevraagd afstand te nemen van terreur.