Geen meerderheid Veiligheidsraad voor Palestijnse staat

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 9 nov 2011 PALESTIJNSE STAAT VN VS

Het ziet ernaar uit dat de Palestijnse aanvraag om als staat lid te worden van de VN afgewezen zal worden, zonder dat de VS haar veto hoeft uit te spreken.

De VN-adviescommissie over toelating van nieuwe staten  kan geen unaniem advies uitbrengen. Daarvoor moet de aanvraag negen van de vijftien stemmen krijgen, en die lijken er niet te komen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas diende op 23 september een aanvraag in om als lidstaat toe te treden tot de Verenigde Naties. Om toegelaten te worden moeten negen leden van de Veiligheidsraad voor stemmen, en mag er geen veto uitgesproken worden. Op dit moment zijn de vijftien leden van de Veiligheidsraad echter verdeeld. Slechts acht leden zouden voor willen stemmen. Een aantal landen zou zich onthouden van stemming.

Het was van te voren al bekend dat de Verenigde Staten een veto uit zouden spreken als een meerderheid van de Veiligheidsraad voor zou stemmen, maar president Abbas wilde daar op aansturen om de VS in verlegenheid te brengen. Nu lijkt dat echter van tafel te zijn doordat het lidmaatschap van een Palestijnse staat waarschijnlijk niet eens een meerderheid van de Raad zal krijgen.