Geen speciale vluchtenIsraëlische stemmers

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 2 feb 2001 AMSTERDAM VERKIEZINGEN VS

NieuwsLink

JERUZALEM/AMSTERDAM – In Nederland wonende Israëli’s kunnen volgende week niet met gesponsorde vluchten naar Israël vliegen voor het uitbrengen van hun stem. De achterliggende reden lijkt een gebrek aan fondsen, in ieder geval bij Ehud Baraks Eén Israëlpartij. Daarnaast is de animo voor de stembusgang ditmaal laag.

De Israëli’s kiezen dinsdag een nieuwe premier. Bij de vorige verkiezingen, nog geen twee jaar geleden, werden overal ter wereld Israëli’s naar de stembus gelokt met goedkope vliegtickets. De meeste van deze verkiezingsvluchten kwamen uit de Verenigde Staten, maar ook uit Nederland vertrokken enkele vliegtuigen vol stemmers. Een ticket vanuit Amsterdam kostte toen 250 gulden, de helft tot een kwart van de gebruikelijke prijs van een retourtje, en was enkele dagen geldig.

In het buitenland vertoevende Israëli’s zijn niet gerechtigd hun stem op de ambassade uit te brengen, tenzij de overheid hen uitgezonden heeft. Na de verkiezingen van 1996, toen de rechtse kandidaat Netanyahu Shimon Peres van de Arbeidspartij met een minieme marge versloeg, voelden veel buiten Israël woonachtige staatsburgers zich schuldig omdat ze niet naar Israël waren gevlogen.