Geïsoleerd Palestijns leiderschap kondigt nieuwe verkiezingen aan

Het Palestijnse leiderschap raakt geïsoleerd. Uit protest tegen de normalisatie tussen Israël en de VAE en Bahrein heeft de Palestijnse Autoriteit de voorzittersrol van de Arabische Liga opgegeven. Daarnaast neemt de financiële steun vanuit de Arabische wereld drastisch af. Tegelijkertijd hebben Fatah en Hamas nieuwe verkiezingen aangekondigd.

PA-minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki

Zowel de Palestijnse Autoriteit als Hamas zijn niet te spreken over de normalisatie tussen Israël en de VAE en Bahrein. Beiden spreken van een verraad van de Palestijnse zaak. De PA drong tevergeefs aan op een veroordeling van de normalisatie door de Arabische Liga. Het samenwerkingsverband van Arabische Liga weigerde de vrede van Bahrein en de VAE met Israël te veroordelen. Uit protest hiertegen, heeft de PA de voorzittershamer opgegeven. De Palestijnen zouden het komend half jaar de voorzittersrol op zich nemen, maar hiervoor wordt nu bedankt, zo heeft de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken laten weten. “Er is geen eer in het voorzitterschap terwijl Arabieren naar normalisatie toe rennen”, aldus Riyad al-Maliki.

Met de pavlov-nee richting de Arabische landen die steeds minder problemen hebben met het bestaan van Israël, raakt het Palestijnse leiderschap geïsoleerd. Dat de steun voor de Palestijnen vanuit de Arabische wereld afneemt, is ook terug te zien in de financiële bijstand voor de PA. De eerste zeven maanden van dit jaar zou Ramallah 38 miljoen dollar hebben ontvangen, een fractie ten opzichte van dezelfde periode in 2019, toen de PA nog 267 miljoen dollar kreeg van Arabische landen.

Naar verluidt zou de Amerikaanse president Donald Trump Arabische landen opgeroepen hebben de hand op de knip te houden. Hij zou de Palestijnen onder druk willen zetten om terug te keren naar de onderhandelingstafel, met het Amerikaanse vredesplan als startpunt. Trumps’ Deal of the Century werd op voorhand al door de Palestijnen afgewezen en sinds de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem boycot de PA gesprekken met de Verenigde Staten.

Donderdag maakten Fatah en Hamas bekend dat er binnen een half jaar nieuwe Palestijnse verkiezingen zullen komen. De toezegging is het resultaat van onderhandelingen in Turkije, waar president Recep Erdoğan steeds minder moeite heeft met de aanwezigheid van terreurbeweging Hamas. De afgelopen maanden hadden de twee grootste Palestijnse facties al aangekondigd samen te gaan werken tegen de Israëlische annexatieplannen.

Het is echter nog maar de vraag of daadwerkelijk binnen zes maanden verkiezingen zullen plaatsvinden. Zowel de door Fatah gedomineerde Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) als Hamas hebben de afgelopen jaren meerdere keren een nieuwe stembusgang aangekondigd, tot nu toe zonder resultaat. De laatste keer dat in de Palestijnse gebieden parlementaire verkiezingen plaatsvonden, was in 2006.