Gemeente Rotterdam solidair met Israel na aanslag

Op het gemeentehuis van Rotterdam hangt vandaag de Israelische vlag halfstok uit solidariteit met de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in Jeruzalem, afgelopen zondag. Het is een initiatief van locoburgemeester Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam).

Dit symbool van medeleven volgt op een vergelijkbare actie in Berlijn, waar de Israelische vlag op de Brandenburger Tor geprojecteerd werd.

Afgelopen zondag reed een Palestijnse vrachtwagenchauffeur in op een groep soldaten die net een bus was uitgestapt. Vier Israeliërs overleefden de aanslag niet. Er vielen daarnaast zeventien gewonden. De terrorist, die door Hamas nu een held genoemd wordt, werd na zijn moorddaad uitgeschakeld, waardoor hij geen verdere schade aan kon richten.

Volgens de Israelische premier Benjamin Netanyahu had de dader sympathieën voor Islamitische Staat. De Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman vergeleek de aanslag met eerdere aanslagen in Frankrijk en Duitsland, waarbij ook met vrachtwagens op mensen werd ingereden. Na de gebeurtenis heeft de Israelische regering aangekondigd maatregelen te nemen tegen onder andere mensen met IS-sympathieën.

De gemeente Rotterdam hing eerder ook al vlaggen halfstok uit solidariteit met de slachtoffers van aanslagen in Berlijn en Istanboel. De Israelische ambassade in Nederland heeft aangegeven dankbaar te zijn voor de symbolische steunbetuiging.

Foto: De Israelische vlag halfstok boven het gemeentehuis van Rotterdam. Bron: Twitter Joost Eerdmans

 

Bronnen:

http://www.jpost.com/Israel-News/Suspected-vehicular-terror-attack-in-Jerusalem-multiple-injured-477779

http://www.ad.nl/rotterdam/israelische-vlag-halfstok-bij-stadhuis-van-rotterdam~a21d1afd/

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4905544,00.html

http://www.jta.org/2017/01/10/news-opinion/world/rotterdam-city-hall-flies-israeli-flag-in-solidarity-against-terrorism