Gemengde reacties op Abbas’ interim-regering met Hamas

IN ISRAEL / Door: ELISE FRIEDMANN / 3 jun 2014 FATACH HAMAS PA VS WESTBANK

abbasDe installatie van Abbas’ nationale eenheidskabinet kreeg maandag minder aandacht dan de reacties erop, vooral die van Israel. Israel ageerde al bij voorbaat tegen het erkennen van deze interim-regering, het resultaat van de verzoening tussen Hamas en Fatach, die elkaar sinds 2007 letterlijk naar het leven stonden. 

Een regering met Hamas zal het terrorisme in de regio versterken, zeiden de Israelische premier Netanyahu en een hele serie ministers maandag. Israel zal niet spreken met deze regering en overweegt sancties. Het zal Abbas verantwoordelijk stellen voor elke aanval van Hamas op het land.

Hamas staat in Europa en de VS op de lijst van terroristische organisaties, maar de reacties van daaruit waren veel gematigder.

Volgens Abbas is de 17-koppige regering onder leiding van premier Rami Hamdallah een ‘zakenkabinet’ zonder Hamas-vertegenwoordigers. Bij de installatie zei Abbas dat dit kabinet, dat op de winkel moet passen tot er (in 2015) nieuwe verkiezingen zijn gehouden, zich zal houden aan eerder gesloten overeenkomsten met Israel, het geweld afzweert, en Israel erkent. Hamas, dat de vernietiging van Israel in zijn handvest heeft, is een verklaard tegenstander van al deze punten.

De Amerikaanse minister John Kerry zou hierover zondag nog zijn bezorgdheid hebben uitgesproken in een telefoongesprek met Abbas. Maar nu het kabinet eenmaal is geïnstalleerd, is de VS ‘bereid ermee te werken’, verklaarde een woordvoerder maandag, lees: het zal de financiële steun voortzetten. De VS zal wel ‘nauw toezien’ op de naleving van deze punten.

Israel reageerde woedend en kwam zo in aanvaring met de VS. “Israel haastte zich roekeloos de slimme val in van Abbas en Hamas”, commentarieerde het linkse dagblad Haaretz. Israel had er beter het zwijgen toe kunnen doen en kunnen afwachten, aldus deze commentator en zijn geestverwanten. Het Westen gelooft nu eenmaal het liefst dat Hamas door de verzoening met het iets gematigder Fatach een redelijker koers zal kiezen. Als inderdaad blijkt dat Hamas het vormen van deze regering ziet als eerste stap naar het overnemen van de Westoever, zoals Israel voorziet, zorgen Fatach en Hamas zelf wel voor een eind aan dit kabinet, stellen zij.

De Israelische regering vreest echter dat Hamas zijn greep op de Westoever zal versterken terwijl de VS afwacht. In het Amerikaanse Congres riepen verschillende leden op tot het stopzetten van de subsidies aan de PA. De Anti-Defamation League bepleitte een ‘pauze, totdat de nieuwe regering heeft laten zien dat zij zich aan de voorwaarden houdt’.