Gemiste kans van de paus

Kort na de toespraak van paus Benedictus XVI maandag tijdens een ceremonie in Yad Vashem uitte rabbijn Yisrael Meir Lau zijn teleurstelling. “Een gemiste kans”, vond hij. Tijdens de toespraak had hij vergeefs gewacht op een persoonlijke teken van berouw.

Lau is voorzitter van de Raad van Yad Vashem en overlevende van Buchenwald. “Een paar punten ontbraken in de speech van de paus”, aldus Lau. “Er werd geen melding gemaakt van de Duitsers, of de nazi”s, diede massamoord uitvoerden. En er was geen woord van deelneming in het verdriet of van mededogen of pijn voor de zes miljoen slachtoffers.”
“In plaats van het woord ‘vermoord’, dat de vorige paus Johannes Paulus II gebruikte, had Benedictus XVI het over ”gedood”. Er is een heel duidelijk verschil tussen de twee werkwoorden”, benadrukte Lau. “Hij nam ook het getal zes miljoen niet in de mond”, vervolgde Lau. Daarnaast onderkende hij wel een aantal positieve aspecten.  “De toespraak was belangrijk omdat de paus het ontkennen, het bagatelliseren of het vergeten van de Holocaust taboe verklaarde.”
Onaangenaam incident
Het bezoek van de paus aan het Notre Dame Hotel in Oost-Jeruzalem voor een bijeenkomst met de hoofden van alle religies die zijn vertegenwoordigd in Israël werd maandagavond onderbroken door een onaangenaam incident. Een Palestijnse sjeik zorgde ervoor dat de paus zijn toespraak niet kon vervolgen.
De bijeenkomst werd bijgewoond door de hoofden van het Rabbinaat, de Vaticaanse staatssecretaris kardinaal TarkisioBertoni, hoofden van de diverse kerken in Israël, Latijns patriarch Fuad Twal en Taiseer Sheikh al-Tamimi, hoofd van de sharia rechtbanken van de Palestijnse Autoriteit.
De toespraak van de paus werd plotseling onderbroken door Sheikh Tamimi, die begon te schreeuwen en de paus vroeg toe te zien “op een rechtvaardige vrede, een Palestijnse staat waarin Israël zal stoppen met het doden van vrouwen en kinderen en met de vernietiging van moskeeën, zoals het heeft gedaan in de Gazastrook.” De aanwezigen probeerden hem tot bedaren te brengen maar hij bleef doorgaan. De paus verliet de zaal onmiddellijk nadat Tamimi was uitgeraasd.