Generaal-majoor Yoel Strick: Hezbollah plant nog steeds grote aanval

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 18 apr 2019 HEZBOLLAH IDF

Volgens de nieuwe commandant van de grondtroepen van de IDF generaal-majoor Yoel Strick, plant de Libanese terreurbeweging Hezbollah nog steeds een grote aanval. “Uiteraard zullen we dit niet toelaten, we zullen deze plannen dwarsbomen.”

De nieuwe grondtroepencommandant deed de uitspraak vandaag in een interview met Ynet. Ondanks de anti-tunneloperatie door het Israelische leger een paar maanden geleden, is Hezbollah nog steeds voornemens een verrassingsinvasie van Noord-Israel uit te voeren, aldus Strick.

In december begon het Israelische leger met operatie Noordelijk Schild. Meerdere ondergrondse gangen, gegraven door Hezbollah, werden onschadelijk gemaakt. De tunnels zouden een belangrijk onderdeel zijn geweest van de aanvalsplannen van de Iraanse proxy om Galilea te bezetten.

In februari werd Strick, tot dan toe commandant van de noordelijke divisie, aangewezen als leider van de grondtroepen. De benoeming volgde op kritiek dat de IDF niet gereed zou zijn voor een oorlog. 

De majoor-generaal vindt dat in een volgende oorlog er geen onderscheid tussen Libanon en Hezbollah gemaakt moet worden. “In de volgende oorlog zou het voor ons een vergissing zijn om onderscheid te maken tussen de staat Libanon en Hezbollah, aangezien Hezbollah een politieke speler is en deel uitmaakt van de regering,” aldus Strick. 

De commandant van de grondtroepen zegt geen twijfels te hebben over de uitkomst van een dergelijke oorlog: “Het zal een beslissende overwinning zijn.” In het interview met Ynet prijst Strick de Israelische acties om de ingraving van Iran in Syrië tegen te gaan. Volgens de majoor-generaal zijn de luchtaanvallen zeer effectief, en hebben deze in sommige gevallen zelfs geleid tot het wegtrekken van Iraanse elementen in bepaalde delen van het zuiden van Syrië.

Strick lijkt niet onder de indruk te zijn van de plaatsing van het geavanceerde luchtafweersysteem S-300 door de Russen in het buurland van Israel. Volgens de majoor-generaal heeft het geen invloed op de vrijheid van de Israelische luchtmacht om boven Syrië te opereren. Als ze ingezet worden, zullen ze uitgeschakeld worden, aldus de commandant. Strick stelt dat dit een legitieme actie zou zijn, maar tegelijkertijd geeft hij toe dat dit de relaties met Moskou zou “compliceren.”