Geruchten over staakt-het-vuren ontkend door Hamas en Israel

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 21 mei 2019 GAZA HAMAS

Maandagavond kwam de Israelische TV-zender Channel 12 met het bericht dat een staakt-het-vuren van 6 maanden tussen Hamas in de Gazastrook en Israel bereikt zou zijn. Beide partijen ontkennen echter dat een dergelijke overeenkomst zou zijn bereikt.

Volgens Channel 12 zou het akkoord rust voor Israel en verlichtingen van de blokkade op Gaza inhouden. De rellen aan de grens zouden door Hamas een halt toegeroepen worden, waarbij sprake zou zijn van een bufferzone van 300 meter van het grenshek. Het oplaten van ballonnen en vliegers met ontstekingen en explosieven zou stoppen en ook op zee zou niet langer gepoogd worden de maritieme blokkade te doorbreken.

In ruil hiervoor, zou de blokkade op de Gazastrook door Israel verlicht worden. De visserszone zou vergroot worden tot vijftien nautische mijlen en meer investeringsprogramma’s van de VN zouden toegelaten gaan worden. Ook zou Israel meer hulpgoederen, zoals medicijnen door gaan laten. Dit overigens tot het zere been van de Palestijnse Autoriteit, die de blokkade op dergelijke goederen heeft ingesteld om Hamas ertoe te bewegen de controle over Gaza terug te geven aan de PA, die in 2007 door de terreurbeweging uit de kustenclave is verdreven.

Het akkoord zou een eerste stap zijn voor verdere overeenkomsten. Toekomstige onderhandelingen zouden regelingen voor nog meer verlichtingen op de blokkade en een gevangenenruil inhouden. Hamas houdt sinds 2014 de lichamen van twee omgekomen soldaten – Hadar Goldin en Oron Shaul – vast. Datzelfde jaar staken Avera Mengistu en een jaar later Hisham al-Sayed de grens over en sindsdien is van de twee Israeli’s met geestelijke gezondheidsproblemen niets meer vernomen.

Een woordvoerder van Hamas ontkent dat er sprake zou zijn van een dergelijk staakt-het-vuren. “Er is geen waarheid in wat is gerapporteerd in Israelische media over een akkoord voor zes maanden. We benadrukken dat een staakt-het-vuren tussen het verzet en Israel in ruil zal zijn voor implementatie van alle afspraken.”

In een statement van het kantoor van de Israelische premier Netanyahu worden de geruchten over een akkoord ook ontkend. “Er zijn geen nieuwe afspraken, inspanningen om de gevangenen en vermiste Israeli’s terug te krijgen gaan onverminderd door.”

Wel is door COGAT bevestigd dat de visserszone van Gaza is verruimd. Dit besluit is bedoeld ter voorkoming van een verdere achteruitgang van de humanitaire situatie in de kustenclave, en in lijn met het onderscheid maken tussen terroristen en de niet betrokken bevolking, aldus COGAT.

Mocht een staakt-het-vuren tussen Hamas en Israel bereikt worden, is het nog maar de vraag hoe lang deze standhoudt. Islamitische Jihad, de op één na sterkste terreurbeweging in de Gazastrook, lijkt er alles aan te doen om te voorkomen dat de rust in de regio terugkeert. Telkens wanneer Hamas en Israel een akkoord lijken te bereiken voor een wapenstilstand, voert Islamitische Jihad een aanval uit in opdracht van broodheer Iran waardoor de spanningen terugkeren.