Gesprek Holocaust-overlevende met Urker jongeren leidt tot inzicht en spijtbetuiging

IN NEDERLAND / Door: WEBMASTER / 20 sep 2021 HOLOCAUST ONDERWIJS TWE

Een van de foto's eerder gedeeld door de groep jongeren. Zij gingen zaterdag in gesprek met Lous Steenhuizen. Bron: screenshot Snappchat

Beelden van jongeren op Urk die op straat feestvierden in nazi-uniformen hebben de afgelopen week tot veel verontwaardiging geleid. Mensen reageerden geschokt op het zien van de groep jongeren die gewelddadige taferelen naspeelden, zelfs een executie van iemand met een Jodenster. Ook CIDI reageerde afkeurend.

Afgelopen zaterdag vond een gesprek plaats tussen de groep jongeren met Holocaust-overlevende en gastspreker Lous Steenhuis-Hoepelman. Het gesprek werd geleid door Maarten post, oud-deelnemer aan het seminar Lesgeven over WOII en de Holocaust in Yad Vashem en werkzaam als geschiedenisdocent op Urk. Met beiden had CIDI nauw contact voorafgaand aan en na afloop van het gesprek.

Onderstaand is het persbericht te lezen dat de gemeente Urk uitstuurt naar aanleiding van het gesprek, dat positief verliep.

CIDI is opgelucht met het gevolg dat hiermee gegeven wordt aan het incident, en heeft Lous Steenhuis-Hoepelman uitvoerig bedankt voor haar inzet.

 

Persbericht: Gesprek Holocaust-overlevende met Urker jongeren leidt tot inzicht en spijtbetuiging

Holocaust-overlevende mevrouw Lous Steenhuis-Hoepelman ging zaterdag in gesprek met elf Urker jongeren. Zij waren betrokken bij het feest in de nacht van 11 op 12 september, waarbij nazi-uniformen en een gevangenispak met Jodenster werden gedragen.

Steenhuis bood snel na het zien van de schokkende beelden aan om de jongeren te vertellen over haar persoonlijke ervaringen. Dat aanbod werd aangegrepen door Maarten Post en voorbereid met een collega geschiedenisdocent. Beiden zijn werkzaam in het voortgezet onderwijs op Urk. Post leidde zaterdag het gesprek.

Meerdere concentratiekampen
Als kind maakte Steenhuis de Holocaust mee. Via verzamel- en doorgangskamp Westerbork werd zij op transport gezet naar krijgsgevangenen- en concentratiekamp Bergen-Belsen en daarna naar concentratiekamp Theresienstadt. Daar maakte zij de bevrijding mee door de Russen.

Persoonlijke spijtbetuiging en leederkenning
Het is de jongeren duidelijk geworden wat hun gedrag heeft aangericht bij oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden. Zij kregen inzicht door het verhaal van Steenhuis en erkenden het leed dat haar, en velen met haar, is aangedaan tijdens de Holocaust. Het gesprek heeft ertoe geleid dat de impact van de verkleedactie diep tot hen is doorgedrongen. Aan het einde van het gesprek boden de jongeren elk hun excuses aan en werd een boeket bloemen overhandigd aan Steenhuis.

Vervolgbijeenkomsten
Over een aantal maanden staat een vervolgbijeenkomst gepland waarbij een rondleiding door Herinneringscentrum Kamp Westerbork gegeven wordt. Daar zal Steenhuis een lezing verzorgen.

De ouders van de betrokken jongeren hebben na het gesprek van zaterdag een uitnodiging ontvangen voor een besloten bijeenkomst. Het doel van de bijeenkomst is het uitwisselen van ervaringen en het voorkomen van dergelijke gebeurtenissen. Ook zal het gaan over specifieke hulp of ondersteuning.