Gevangenenruil tussen Israel en Syrië dankzij tussenkomst van Rusland

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 19 feb 2021 GEVANGENEN POETIN SYRIE

Het leek even op een verhaal uit een spannende film: op hoog niveau werd er gesproken over een uitruil van gevangenen tussen Israel en Syrië. Ditmaal alleen niet over spionnen, maar om een Israelische vrouw die per ongeluk in Syrië was beland te bevrijden. Met de hulp van Moskou kwam er een deal tot stand.

(bron: Flickr)

Eerder deze week kwamen er berichten dat Israel via Rusland met Syrië sprak over een mogelijke gevangenenruil, die gevangene bleek een religieuze vrouw uit het midden van het land te zijn die per abuis in Syrië was beland en daar was gearresteerd. Bronnen stellen dat zij in een nabijgelegen dorp mensen aansprak, en dat daarna de politie werd opgetrommeld. De Syriërs dachten in eerste instantie dat zij een spion was. Hierna lichtte de Syriërs Rusland in over het incident.

De Israelische regering riep daarna vrij snel de hulp in van de Russen. Premier Netanyahu sprak tweemaal met Poetin, en ook nationaal veiligheidsadviseur Ben-Shabbat voerde enkele gesprekken met zijn Russische ambtsgenoot. Daarmee kwamen zij uiteindelijk tot een deal: in ruil voor de vrouw worden twee Syrische schaapsherders, die enkele weken geleden in Israël waren beland, overgebracht naar hun thuisland. De herders werden nabij Quneitra overgedragen aan het Rode Kruis, waarna zij naar Syrië terugkeerden.

Naast de gevangenenruil besloot Israel ook een straf van enkele inwoners van de Golanhoogten te verminderen. Een van hen, Nihal Al-Maqt, maakt zich sterk tegen de Israelische aanwezigheid in de Golan. Een eerder aanbod om twee andere personen uit de Golan in ruil voor de Israelische vrouw te deporteren naar Syrië, ketste af nadat de twee gedetineerden daarmee niet akkoord gingen – zij blijven liever in de Israëlische gevangenis. Terwijl de twee schaapsherders door Israel werden vrijgelaten, kwam de Israelische vrouw vanuit Moskou aan op luchthaven Ben-Gurion, waarna zij werd opgewacht door zowel haar familie als de Shin Bet-veiligheidsdienst.

Dit incident doet denken aan de situatie van Zachary Baumel, een Amerikaans-Israelische soldaat die in 1982 na de slag tussen Israelische en Syrische troepen nabij het Libanese Sultan Yacoub vermist raakte en nooit terugkeerde. Zijn vader bleef zich zijn hele leven inzetten voor zijn vrijlating uit Syrië, maar hij zou dat zelf niet meer meemaken. In 2019 kwam Poetin met een verklaring dat het Russische leger het lichaam van Baumel had gevonden in Syrië. Zijn stoffelijk overschot werd overgedragen aan Israel en Baumel werd begraven op Mount Herzl. Later liet Israel twee Syrische gevangenen vrij als “teken van goede wil”.