Geweerschoten richting IAF-vliegtuig zet raketalarm in werking

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 12 apr 2018 GAZA HAMAS IAF IDF

Afgelopen nacht voerden vliegtuigen van de Israelische luchtmacht bombardementen uit op posities van Hamas in de Gazastrook in reactie op de eerdere aanslag op een bulldozer. Hierop werd met geweren op één van de jets geschoten. De kogels misten weliswaar hun doel, maar kwamen wel in Israel terecht en zetten het raketalarm in werking.

Woensdagochtend werd een Israelische bulldozer die aan het werk was bij het grenshek bij Gaza getroffen door een explosief. De bom was waarschijnlijk geplaatst tijdens de Mars van Terugkeer-protesten. Als eerste reactie namen tanks van de IDF Hamas-posities in het noorden van de Gazastrook onder vuur.

Daar bleef het niet bij. Afgelopen nacht voerden vliegtuigen van de IAF aanvallen uit op verschillende posities van Hamas, waaronder een basis. Omdat de terreurbeweging de controle heeft over de kustenclave, wordt het verantwoordelijk gehouden voor alle aanvallen die vanuit de Gazastrook plaatsvinden.

Met machinegeweren werd op de vliegtuigen geschoten. De straaljagers werden niet geraakt. In plaats daarvan, kwamen de kogels in Israel terecht. Een huis in de Shaar HaNegev regio liep hierbij lichte schade op. De kogelregen zette het raketalarm in dorpen rondom de Gazastrook in werking. Deze sirene is bedoeld om burgers te waarschuwen voor inkomende raketten. Omdat het vaak om luttele seconden gaat, gaat dit systeem automatisch af. Afgelopen nacht vluchtten dan ook duizenden Israeli’s naar de schuilkelders.

Enkele weken geleden was dit ook al het geval. Hamas hield toen een grootschalige militaire oefening in de Gazastrook. Er werd daarbij zoveel geschoten, dat een aantal kogels in Israel terecht kwamen. Ook toen was het Code Rood alarm in gemeenschappen aan de grens met Gaza te horen. Het geweervuur was toen zo intensief dat het door het Iron Dome-schild werd aangezien voor inkomende raketten en het trachtte de projectielen te onderscheppen.

De beschieting richting de IAF-vliegtuigen afgelopen nacht is niet onbeantwoord gebleven. De Israelische luchtmacht heeft laten weten hierop “de terreurcel te hebben onderschept.” Volgens Hamas zijn hierbij een dode en een zwaargewonde gevallen. Het dodelijke slachtoffer is door de terreurbeweging bevestigd als lid.