Geweld in Midden-Oosten ondanks oproep VS

IN ISRAEL / Door: WEBMASTER / 5 apr 2002 HAMAS PALESTIJNEN VS WESTBANK

NOS Nieuws

Ondanks de oproep van Bush om het geweld in het Midden-Oosten te stoppen, gaat het bloedvergieten door. Bij acties van het Israelische leger op de Westelijke Jordaanoever zijn zeker 21 Palestijnen omgekomen. In Nablus, waar hevig werd gevochten, werden negen Palestijnen gedood.

In het dorp Toubas, nabij Jenin kwamen zes Palestijnen om. Het gaat om leden van de militante groepering Hamas, onder wie een van de leiders. Deze man had volgens Israel vorige week de zelfmoordaanval op de Israelische stad Netanya geregisseerd, waarbij 26 Israeliers om het leven kwamen.

Geboortekerk

Intussen weigeren in Bethlehem nog steeds zo’n 200 gewapende Palestijnen de Geboortekerk te verlaten. Ze vluchtten daar vier dagen geleden naar binnen en sindsdien heerst er grote dreiging rond de kerk. Het gebouw is omsingeld door tanks. Het leger heeft de Palestijnen verzekerd dat ze "met respect worden behandeld" als ze zich overgeven.

Israel heeft de Fransiscaner monniken die zich in de kerk bevinden als ‘gijzelaars’ betiteld. Gevreesd wordt dat die formulering een bestorming van het gebouw inluidt. Een woordvoerder van de Fransiscanen benadrukte vandaag dat de fraters geen gijzelaars zijn.

Volgens Israel zijn sinds het begin van de operatie op de Palestijnse westoever, een week geleden, negenhonderd Palestijnen opgepakt. Meer dan duizend wapens zijn in beslag genomen.